Croatia Summit Dubrovnik 2006. - 2012.

Prvi Croatia summit u Dubrovniku održan je u srpnju 2006.g. pod nazivom "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju". U listopadu prethodne godine, Hrvatska je započela pregovore za članstvo u EU, a napredovala je i u procesu prema NATO članstvu. Prvi sastanak na vrhu u Dubrovniku bio je posvećen sigurnosnim pitanjima kao i procesu euroatlantskih integracija.
I slijedeće, 2007. g. Croatia summit bio je posvećen sigurnosti i stabilnosti jugoistoka Europe ali i procesu širenja NATO-a na JIE, a šefovi država i vlada, ministri vanjskih poslova i ministri obrane razgovarali su na temu "Novi jug Europe".
Sigurnost, razvoj i prosperitet“ bili su tema trećeg po redu Croatia Summita, održanog 2008.g. samo nekoliko mjeseci nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.
Europski strateški imperativi - energija, investicije i razvoj“ bila je tema Croatia summita 2009.g. iste godine kada je Hrvatska u travnju postala punopravna članica NATO-a.
2010.g. Croatia summit bavio se globalnim izazovima iz perspektive regije „JIE i suočavanje s globalnim izazovima“, a idući, 2011.g. održan nekoliko dana nakon završetka pregovora za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji bavio se budućnošću pod nazivom „Novo desetljeće za JIE – završetak tranzicije“.
Izgradnja države i EU iskustvo“ bila je tema Croatia summita 2012.g. Ne članstvo samo po sebi nego upravo proces izgradnje institucija države, ključni je rezultat hrvatskih pregovora. Jednako tako, znanje i iskustvo stečeno u tom procesu, i dakako ljudi, temelj su projekta Centar izvrsnosti koji za cilj ima transfer tog „know howa“ zemljama u regiji, ali i šire, zemljama južnog Mediterana.

 


CROATIA SUMMIT 2012 – STATE BUILDING AND THE EU EXPERIENCE
6. - 7. srpnja 2012., Dubrovnik - Informacija za medije
Naglasci s uvodnog zasjedanja (VIDEO)
 
 
 

 
 
 

 

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana