Upozorenja

Indonezija

20.9.2021.

PREPORUČUJE SE IZBJEGAVANJE SVIH PUTOVANJA

Zbog povećanja širenja SARS-CoV-2 te ostalih sojeva navedenog virusa (Alpha, Beta, Delta i Gamma), Vlada Republike Indonezije donijela je odluku o produžetku razdoblja valjanosti primjene epidemioloških mjera, kontrola i zdravstvene zaštite za međunarodne putnike odnosno postrožila je dosadašnje uvjete  koji ulaze na područje Republike Indonezije. Nove mjere ulaska na područje Republike Indonezije stupaju na snagu 06. srpnja 2021. godine

Stranim državljanima (uz nekoliko iznimaka, koji se navode u nastavku) i dalje se zabranjuje ulazak u Republiku Indoneziju zbog trenutne situacije s COVID 19 u zemlji i svijetu. Zabrana, koja je stupila na snagu 30. prosinca 2020. i trebala je završiti 8. veljače 2021. g., 22. srpnja 2021. godine zamijenjena je novom odlukom.

Međunarodni putnici sa statusom indonezijskih državljana (WNI) iz inozemstva smiju ući u Indoneziju pridržavajući se strogih zdravstvenih protokola, kako je propisala Vlada RI. Zabrana ulaska na indonezijsko područje, bilo izravno ili tranzit i dalje se primjenjuje za međunarodne putnike koji su strani državljani (STRANCI), osim onih koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

1.  Vlada Republike Indonezije donijela je Uredbu ministra za pravo i ljudska prava broj 27 od 2021. godine o ograničenju pristupa stranim državljanima na indonezijsko područje tijekom hitne provedbe ograničenja javnih aktivnosti (PPKM), kao  napori da se podrži vladina inicijativa za ophođenje Covid-19 ograničavanjem pristupa stranim državljanima na indonezijsko područje.

2. Ograničenje pristupa kao i  tranzita do teritorija Indonezije biti će provedeno tijekom hitnog provođenja ograničenja javnih aktivnosti. Međutim, postoji nekoliko kriterija za strance/posjetitelje koji su izuzeti od ograničenja i to kako slijedi: Radi se o slijedećim osobama:

 • strani državljani / nositelji diplomatske i službene vize
 • strani državljani / nositelji diplomatskog i službenog boravka
 • strani državljani / nositelji dozvole za stalni i ograničeni boravak
 • strani državljani koji dolaze u medicinske i humanitarne svrhe
 • članovi posade koji dolaze svojim prijevozom

Nosiocima e-viza je privremeno zabranjen ulazak u Indoneziju, a do završetka PPKM mjera

Svi međunarodni putnici iz navedenih kategorija, kao i državljani Indonezije (WNI) moraju se pridržavati sljedećih uvjeta:

- pridržavati se odredbi zdravstvenog protokola koje je utvrdila Vlada Indonezije;

- pokazati karticu ili certifikat kojim se dokazuje da su u potpunosti cijepljeni (osobe od 18 godina na više)

- pokazati negativni rezultat RT-PCR testa iz zemlje dolaska, uzorci se uzimaju u roku od 72 sati (uključujući i djecu bez obzira na starost);

- po dolasku se provodi ponovno testiranje RT-PCR za međunarodne putnike i potrebno je proći centraliziranu karantenu 8 x 24 sata. Prvo PCR testiranje se obavlja na aerodromu po dolasku u Republiku Indoneziju gdje se čeka i rezultat testiranja, a drugo PCR testiranje (7. dan karantene) u karantenskim  hotelima koje odrede nadležna tijela Republike Indonezije o vlastitom trošku. Za izlazak karantene potrebno je dodatno RT-PCR testiranje. Tek nakon izlaska iz karantene, odnosno 2 negativna RT-PCR testa, moguće je nastaviti putovanje u Indoneziji. U slučaju da je tijekom karantene jedan RT-PCR test pozitivan, putnik će biti prebačen u bolnicu. Stranci sami snose troškove.

- od 16. rujna 2021. godine  putnici u međunarodnom prometu dužni su za ulazak u Republiku Indoneziju koristiti aplikaciju PeduliLidungi, a koju su prilikom ukrcaja operatori transportnih sredstava kojima se ulazi u Republiku Indoneziju također dužni provjeravati. Navedena aplikacija se koristi da bi se dokazao status cijepljenja. Kroz istu aplikaciju potrebno je popuniti i zdravstvenu aplikaciju International e-Hac.

- putnici u međunarodnom prometu moraju pokazati dokaz o posjedovanju zdravstvenog osiguranja/putnog osiguranja koje pokriva zdravstvene troškove u karanteni i tretmana u slučaju izlaganja COVID-19 virusu

Ulazak u Republiku Indoneziju za putnike u međunarodnom prometu moguće je kroz zračne luke Soekarno Hatta, Tangerang i Sam Ratulangi, Manado.

Međutim, obvezna karantena u određenom hotelu (u Jakarti) tijekom 8 dana i dalje je uvjet, kao i negativni RT-PCR testovi prije putovanja i tijekom karantene. Uvedena su posebna ograničenja za putnike koji su bili u visokorizičnim u prethodnih 14 dana.

Turistički dolasci u Indoneziju i dalje nisu dozvoljeni.

Svi stranci koji se već nalaze u Indoneziji i trebaju putovati, i u međunarodnom i u domaćem prometu, moraju se cijepiti prema programima ili shemema koje su u skladu sa zakonima i pravilima koji će biti naknadno objavljeni.

Obveze posjedovanja certifikata o cijepljenju u međunarodnom  i domaćem prometu su oslobođene osobe s posebnim zdravstvenim stanjima koja onemogućavaju cijepljenje, za što moraju imati odgovarajuću potvrdu.

Za putovanje u domaćem prometu potrebno je imati potvrdu da je osoba primila bar prvu dozu cjepiva kao i negativan test (PCR ili antigenski ovisno o načinu putovanja) iz nekog od ovlaštenih laboratorija http://www.litbang.kemkes.go.id/laboratorium-pemeriksa-covid-19/#.

Djeci mlađoj od 12 godina se privremeno zabranjuje putovanje izvan granica provincija/općina/gradova

Stranci koji napuštaju Republiku Indoneziju direktno, bez presjedanja, izuzetu su od obveze pokazivanja potvrde o cijepljenju.

Strani državljani koji nisu cijepljeni te planiraju napustiti teritorij Republike Indonezije mogu putovati i na domaćim letovima s kojim presjedaju na međunarodni let, ali da prilikom presjedanja s domaćeg na međunarodni let ne napuštaju tranzitnu zonu ili ne čekaju na svoj međunarodni let uz uvjet da dobiju odobrenje lokalnih zdravstvenih vlasti i da posjeduju valjani plan putovanja kojim dokazuju direktan tranzit. Dakle, ukoliko se osoba nalazi u Jakarti i iz Jakarte zrakoplovom napušta Indoneziju potreban je samo negativan PCR test ne i potvrda o cijepljenju. No, ukoliko osobe trebaju prvo doputovati u mjesto iz kojega napuštaju Indoneziju te napuštaju tranzitnu zonu (npr. iz Banda Aceh u Jakartu i iz Jakarte u inozemstvo, a u Jakarti napuštaju tranzitnu zonu) tada im je pored negativnog PCR testa potrebna i potvrda o cijepljenju.

Strani državljani, aktivni članovi zrakoplovne ili brodske posade koji namjeravaju napustiti teritorij Republiku Indoneziju izuzeti su obveze posjedovanja potvrde o cijepljenju, ali su se obvezni pridržavati svih ostalih zdravstvenih mjera.

Djeca mlađa od 12 godina koja putuju s roditeljima , bilo da ulaze u Republiku Indoneziju ili putuju na domaćim letovima, izuzeti su obveze cijepljenja.

Za putovanja unutar Republike Indonezije te za ulaske u javne prostore (npr. trgovačke centre, restorane, sredstva javnog prijevoza i sl.) također je potrebno imati potvrdu o cijepljenju koja se mora pokazati kroz aplikaciju PeduliLidungi.

S obzirom na sve gore navedeno, kao i na činjenicu da je u Republici Indoneziji trenutno kritična situacija s obzirom na ubrzano povećanja širenja SARS-CoV-2 te ostalih sojeva navedenog virusa, savjetuje se svima kojima planiraju putovanje u Republiku Indoneziju i da kontaktiraju najbliže diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Indonezije jer se pravila ulaska i boravka mijenjaju kontinuirao i često bez prethodne najave.

OPĆA UPOZORENJA

Posebno upozorenje odnosi se na posjedovanje male količine lakih droga čime se riskira zatvorska kazne dulja od četiri godine, a unos bilo kakvih droga u Indoneziju rezultirat će doživotnom ili smrtnom kaznom (ovisno o unesenoj količini). Indonezijska policija, uglavnom na Baliju, u racijama provodi izuzimanje urina i krvi od osoba za koje posumnjaju da su konzumirale drogu, a u slučaju pozitivnog nalaza izriče se zatvorska kazna.

Hrvatski državljani koji planiraju upravljati motornim vozilom (za što su dužni ishoditi indonezijsku vozačku dozvolu) izuzetnu pažnju moraju posvetiti motociklistima na prometnicama. Zabilježeni su slučajevi namjernog zabijanja u vozila kojima upravljaju stranci, nakon čega slijedi traženje odštete za pretrpljenu ozljedu i umanjenu radnu sposobnost. Iz tog razloga, i zbog kaotičnog prometa, stranci uglavnom ne voze u Indoneziji, što preporučamo i hrvatskim državljanima.

Premda nije moguće izbjeći prirodne katastrofe, potrebno je postupati s velikim oprezom prilikom planinarenja na vulkane i striktno se pridržavati naputaka mjerodavnih službi, koje u slučajevima erupcije ili podrhtavanja tla vrše evakuaciju stanovništva na sigurnu udaljenost. U Indoneziji je aktivno 127 vulkana (45 na Javi) koji redovito pokazuju neku vrstu vulkanske aktivnosti. Potresi su gotovo svakodnevni i često jači od 6 stupnjeva prema Richteru.

Tsunamiji su realna opasnost i svako upozorenje na mogućnost tsunamija treba shvatiti krajnje ozbiljno. U tsunamiju 2004. godine, izazvanog potresom na sjeveru Sumatre, poginulo je 283.106 osoba.

Tijekom kišnog razdoblja, od listopada do travnja, česte su poplave i odroni zemlje. U Jakarti poplave otežavaju ili potpuno blokiraju promet po nekoliko sati.

U slučaju potrebe za spašavanje ili hitnu pomoć birajte broj 118.

NAPUŠTANJE ODREĐENOG PODRUČJA ILI DRŽAVE (EVAKUACIJA)

U slučaju pogoršanja sigurnosnog stanja, prirodne katastrofe ili teške elementarne nepogode prilikom čega je potrebna evakuacija iz određenog područja ili države, potrebno je obratiti se za pomoć Veleposlanstvu RH u Jakarti.

NADLEŽNI DKP RH:
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Indoneziji
(Pokriva Demokratsku Republiku Timor-Leste, Republiku Filipini, Republiku Singapur i Kraljevinu Tajland)
tel: 0062 21 525 7822, 525 76 11

Menara Mulia-Suite 2801
Jl. Gatot Subroto Kav. 9-11
Jakarta 12930
INDONEZIJA


Pratite službenu stranicu Vlade RH za pravodobne i točne informacije o koronavirusu.

https://www.koronavirus.hr/

Preporučamo praćenje razvoja širenja zaraze te pridržavanje preporuka HZJZ-a i WHO-a.

Informacije dostupne na poveznicama:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://www.who.int/

Odluka o putovanju u inozemstvo u području je osobne odgovornosti svakog pojedinca. Preporuke za putovanja kao i upozorenja pri putovanjima u inozemstvo objavljena na javnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske savjetodavne su naravi. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ne snosi odgovornost za eventualnu štetu koja nastane hrvatskim državljanima prilikom putovanja u inozemstvo. Zbog učestalih promjena okolnosti kao i uvjeta ulaska ili boravka u drugim državama preporučuje se, prije putovanja, kontaktirati veleposlanstvo odnosno konzularni ured države odredišta.
 

SAVJETI ZA SIGURNIJE PUTOVANJE:

 1. Provjeriti kakvo je sigurnosno stanje u zemlji u koju putujete (stranice ministarstva).
 2. Provjerite je li potrebna viza za državu u koju putujete i koji je postupak izdavanja. Hrvatski državljani koji privremeno ili stalno borave i rade izvan Republike Hrvatske, vize za treće zemlje mogu ishoditi u nadležnim veleposlanstvima trećih zemalja za koju traže vizu prema mjestu privremenog ili stalnog boravka u inozemstvu. Ukoliko državljanin Republike Hrvatske živi i radi u npr. SR Njemačkoj, zahtjev za vizu npr. Sjedinjenih Američkih Država može predati u Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u SR Njemačkoj. Prije podnošenja zahtjeva za vizu, nužno je prikupiti obavijesti o samom postupku podnošenja zahtjeva za vizu, s ciljem osiguravanja visokog stupanja vjerojatnosti izdavanja vize od strane nadležnog tijela treće zemlje za koju se traži viza.
 3. Provjeriti valjanost putovnice (u pojedine države hrvatski državljani mogu putovati s valjanom osobnom iskaznicom, međutim pojedine države zahtijevaju da putovnica vrijedi još 3 - 6 mjeseci nakon ulaska. Preporučujemo da fotokopirate putovnicu / osobnu iskaznicu. Fotokopija će olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju gubitka ili krađe putovnice.
 4. Provjerite koje je hrvatsko veleposlanstvo nadležno za državu u koju putujete (ispišite adresu i brojeve telefona).
 5. Provjerite informacije o sigurnosti zračnog prometa na  https://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban_en  i http://www.iata.org/whatwedo/safety/pages/index.aspx
 6. Prikupite obavijesti o uvjetima zdravstvenog osiguranja tijekom boravka u inozemstvu na stranicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO,  www.hzzo.hr).
 7. Zdravstveni rizici i cijepljenje - napominjemo kako informacije vezane uz koronavirus COVID možete pratiti i na web stranici https://civilna-zastita.gov.hr/
  kao i na društvenim mrežama https://twitter.com/RavnateljstvoCZ
  i https://www.facebook.com/Ravnateljstvo-civilne-za%C5%A1tite-MUP-RH-112341947028373/
  - preporučujemo da se zbog bolesti uzrokovane virusom COVID 19, ptičje gripe, virusa gripe A (H1N1), SARS-a, ebole, malarije, virusnog meningitisa te ostalih sličnih bolesti prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int), a na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/) informirajte se o mogućnostima cijepljenja prije odlaska u inozemstvo.
 8. Provjerite koje su valute sredstvo plaćanja u pojedinim zemljama, je li moguće plaćanje kreditnom karticom te koliki vam je minimalni iznos novca potreban za boravak.
 9. O putovanju obavijestite rođake i prijatelje, a korisno je ostaviti i kontakte osobe (član obitelji, prijatelj,..) u Hrvatskoj kojoj se možemo obratiti u slučaju potrebe. U slučaju da putujete u daleke države i sigurnosno rizična područja, možete dostaviti i plan puta na: konzularni.poslovi@mvep.hr kako bi Vas djelatnici Veleposlanstva mogli kontaktirati u slučaju potrebe, preporučujemo da navedete:
  • Ime i prezime, broj mobitela ili telefona na kojem ćete biti dostupni tijekom boravka u inozemstvu.
  • Informaciju putujete li preko turističke agencije, u vlastitoj organizaciji ili na neki treći način.
  • Mjesto i vrijeme boravka.
  • Hotel ili neki drugi smještaj u kojem ćete boraviti.
  • Neku drugu informaciju za koju smatrate da bi mogla biti od koristi našim djelatnicima u slučaju potrebe pružanja konzularne pomoći.
 10. Poštujte zakone i običaje zemlje u koju putujete, a prilikom boravka u islamskim državama poštujte lokalne običaje odijevanja i ponašanja. Napominjemo kako su u pojedinim državama na snazi zakoni koji predviđaju dugogodišnju kaznu zatvora i smrtnu kaznu za posjedovanje narkotika i drugih zabranjenih supstancija.
 11. Pazite na sebe i vodite računa o vlastitoj sigurnosti.

KORISNO JE ZNATI:

Hrvatski državljani, osim s valjanom putovnicom, mogu ulaziti i s valjanom osobnom iskaznicom (izdanom nakon 1. siječnja 2003.) u sve države članice Europske unije, Europskoga gospodarskoga prostora i Švicarsku te u Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Moldovu i Srbiju.

Za putovanja u ostale države potrebno je imati valjanu putovnicu te provjeriti je li za ulazak u određenu državu potrebna i viza (detaljne informacije možete pronaći u izborniku na vrhu stranice ili se možete obratiti na vize@mvep.hr). 

OPĆE NAPOMENE:

Opasnost od terorizma je globalna. Dosadašnji teroristički napadi bili su izvedeni na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi (zračne luke i željezničke postaje, turistička središta, vjerska okupljališta, tržnice…) i u njima je bilo mnogo civilnih žrtava. Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji u zemlji u koju putujete iz svih dostupnih izvora.

O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. 

EVIDENCIJA PRELASKA DRŽAVNE GRANICE DRUGE DRŽAVE:

Prilikom ulaska na područje druge države, može postojati obveza evidentiranja ulaska od strane nadležnih tijela za obavljanje granične kontrole – u putnu ispravu unosi se ulazni štambilj, s naznakom graničnoga prijelaza i datuma ulaska. Propuštanje evidentiranja ulaska može za posljedicu imati visoke novčane kazne i zabrane ulaska na područje pojedine države.

POSEBNA PREPORUKA:

Hrvatskim državljanima koji planiraju putovanje na područje Kariba, Južne, Srednje i Sjeverne Amerike te na ostale kontinente, ukazujemo na porast zabilježenih slučajeva virusa Zika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen dosada u više od šezdeset zemalja i područja na nekoliko kontinenata, a zabilježeni su i slučajevi lokalnog prijenosa na Floridi (na području Miami-Dade i Broward), SAD. Virus Zika prenosi komarac iz obitelji Aedes, a važno je napomenuti da se virus Zika ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.). U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – „crvene oči“) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip. Znanstveno je dokazana povezanost Zika virusne bolesti tijekom prvog i drugog trimestra trudnoće s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Virusnu infekciju Zika treba smatrati rizikom tijekom cijelog razdoblja trudnoće. Prije odluke i odlaska u rizična područja,  preporučuju se prethodne konzultacije s liječnikom te pravovremeno i sveobuhvatno informiranje, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan. Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Hrvatskim državljanima koji borave u navedenim područjima preporučuje se pridržavanje pojačanih mjera opreza i primjena mjera zaštite od uboda komaraca. Za više informacija o virusu Zika i prevenciji, preporučujemo konzultirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo (http://www.hzjz.hr/novosti/infekcija-virusom-zika/).

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana