Bilteni ministarstva

Javna diplomacija i promocija RH:

Predstavljena knjiga "Boka Kotorska - od kampanela do kampanela"

Knjiga hrvatskog povjesničara književnosti i kulture Slobodana Prosperova Novaka "Boka Kotorska - od kampanela do kampanela" predstavljena je 14. kolovoza u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije na Prčanju, u organizaciji novoutemeljenog Ekumenskog centra "Don Branko Sbutega". Knjiga je zajednički projekt ministarstava kulture RH i CG, a predstavili su je prof.dr. Antun Sbutega, crnogorski veleposlanik pri Svetoj Stolici te pomoćnica ministra kulture Crne Gore.

U Kotoru predstavljena ''Sabrana djela'' Viktora Vide

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore predstavilo je ''Sabrana djela'' Viktora Vide, velikog hrvatskog pjesnika iz Boke kotorske, 14. kolovoza u crkvi Svetog Duha u Kotoru. Sabrana djela su dvije knjige – u jednoj su sadržane pjesme, a drugu su uvršteni Vidini eseji, feljtoni i polemike. Nakladnik je Hrvatska bratovština ''Bokeljska mornarica 809'' iz Zagreba i ''Dora Krupićeva“. O autoru su na govorili mr. Maja Tabak i prof. Željko Brguljan. Viktor Vida rođen je u Perastu 1913. U Zagrebu je diplomirao povijest južnoslavenske književnosti i talijanski jezik s književnošću. Umro je u Argentini gdje je živio od 1948.

U Kotoru otvorena izložba „Kontinuitet moderne: fragmenti hrvatske arhitekture od modernizma do 2010“

Izložba, otvorena 7. kolovoza u zgradi nekadašnjeg austrijskog zatvora u Kotoru, u okviru festivala KotorArt i arhitektonske radionice Kotor APSS, obuhvatila je tri vremenska razdoblja – najproduktivnije faze hrvatske arhitekture, na oko 100 radova nastalih u razdoblju od dvadesetih godina prošlog stoljeća do danas. Izložbu je organizirala kuća arhitekture „Oris“, a kako je istaknuo profesor ljubljanskog Arhitektonskog fakulteta Tadej Glažar na otvaranju „Nedavno smo ove radove predstavili u Ankari, a prethodno smo obišli cijelu Europu i prikazali ih publici u Londonu, Amsterdamu, Madridu, Bukureštu, Beču, Pamploni, Sarajevu, Beogradu, Ljubljani… Značaj arhitekture kao javne djelatnosti veoma je važan za svaku državu, a u Hrvatskoj se na ovom polju slijedi jedan kontinuitet moderne i arhitekture na nivou europskih događaja, o čemu govore i suvremeni europski kritičari.“ Izložba i ljetna radionica, koja okuplja nekoliko desetaka arhitekata i studenata arhitekture iz RH, CG i drugih zemalja regije, trajala je do 14. kolovoza.

Hrvatska izložba arhitekture na Venecijanskom bijenalu

U sklopu 13. međunarodne izložbe arhitekture, ove godine posvećene temi 'Common ground', 27. kolovoza, u prostorima Arsenala u Veneciji, otvorena je hrvatska izložba „Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor". Prema konceptu Tomislava Pavelića, izabranog prvi put putem javnog natječaja Ministarstva kulture RH, predstavljeni su radovi Pulske četveročlane grupe. Pitajući se kako arhitekti mogu poslužiti kao kotačić koji će sudjelovati u promjeni, Pulska je grupa u paviljonu prezentirala svoj rad, prožet aktivizmom koji uključuje fotografije i videomaterijale konkretnih prosvjeda. Izložba detektira sve glasnije prosvjede ljudi nezadovoljnih kapitalizmom, kada prostori grada postaju poprišta sukoba, gdje je zahtjev za neposrednom demokracijom postavljen u prvi plan. Svečanom otvorenju uz izbornika i umjetnike prisustvovali su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, te pomoćnici Tamara Perišić i Zlatko Uzelac.

Održana 102. žetvena svečanost Hrvata Bunjevaca u Bačkoj - "Dužijanca 2012."

U Subotici je 10. kolovoza otvorena 102. tradicionalna manifestacija žetvenih svečanosti Hrvata Bunjevaca u Bačkoj, "Dužijanca 2012.", u organizaciji HKC „Bunjevačko kolo“. U subotu, 11. kolovoza u Hrvatskom nacionalnom vijeću predstavnici hrvatskih udruga i institucija i gk. Lj. Alajbeg susreli su se s novim ravnateljem HMI-a, mr.sc. Marinom Knezovićem i razgovarali o budućoj suradnji. „Dužijanca 2012.“ sadržavala je 50-ak različitih programa: koncerata, izložbi, književnih tribina te revija izvornih bunjevačkih nošnji. Program završne svečanosti Dužijance počeo je izložbom 27. saziva Prve kolonije naive u tehnici slame koja je otvorena u prostoru Gradske kuće. Izložbu je u nazočnosti predstavnika hrvatske zajednice, brojnih ljubitelja te tehnike naive i umjetnica otvorila generalna konzulica Ljerka Alajbeg. Najatraktivniji dio obilježavanja ovogodišnje „Dužijance“ bila je svečana povorka gradskim ulicama do središnjeg subotičkog trga, u kojoj su sudjelovale brojne folklorne skupine i KUD-ovi, njih 15 iz RH, Mađarske i Vojvodine, zatim konjske zaprege u starinskom narodnom ruhu, te bandaši(ce) iz okolnih mjesta. Gradonačelnik Dulić naglasio je da je malo ovakvih manifestacija u Vojvodini i Srbiji koje se mogu pohvaliti tako dugom tradicijom i poviješću dodajući kako Dužijanca predstavlja i etnološko blago, bogatstvo tradicije koja se čuva, njeguje i sa ponosom svake godine ponovno prezentira i prenosi na nove naraštaje.

Događanja u hrvatskoj manjinskoj zajednici u Mađarskoj

U crkvi Velike Gospe u Erčinu (Ercsi) održano je misno slavlje na kojem je 19. kolovoza posvećena restaurirana ikona Bogorodice. Restauriranu ikonu, izvornu izrađenu krajem 18. st., nazočnima je predstavio povjesničar umjetnosti i ravnatelj Muzeja županije F. András Smohay, a pjevački zbor Hrvatske manjinske samouprave izveo je nekoliko skladbi na hrvatskom jeziku.
Istoga dana u Petrovu Selu (Szenpéterfa) HKD Gradišće obilježilo je 60. obljetnicu svojega djelovanja pod nazivom „60 lit skupa“. Uz oko 150 bivših i sadašnjih članova HKD Gradišće nastupile su i kulturno-umjetničke skupine iz Mađarske, Austrije i RH (Boglya Népzenei Együttes, Gruppo Folkloristico Toma Toma, Međunarodni folklorni ansambl, Pjevački zbor Ljubičica, Tamburaški orkestar i zbor Pinkovac). Organizirano je i natjecanje u pečenju „šudljica“, specijaliteta specifičnog za Petrovo Selo, a održan je i koncert hrvatskog tamburaškog sastava „Kristali“ te Ujedinjenog folklornog orkestra iz Petrova Sela.

Udruga "Hrvatski radiša" donirala školske knjige i pribor

Udruga "Hrvatski Radiša" iz Banje Luke organizirala je 7. kolovoza dodjelu školskih knjiga i pribora za sedam učenika osnovnih i srednjih škola slabijeg imovinskog stanja, za što je sredstva u dodijelila Vlada RH. Predsjednik Udruge Antun Horvat istaknuo je kako Udruga ima, prije svega, odgojnu i kulturnu te socijalnu i ekonomsku funkciju, a Generalnom konzulatu RH predao je Zahvalnicu „Hrvatskog Radiše“ za podupiranje rada Udruge.

Proslavljena 50. godišnjica osnutka Hrvatskog nacionalnog športskog kluba “Hrvatska”

Svečana proslava 50. godišnjice osnutka Hrvatskog nacionalnog športskog kluba “Hrvatska” održana je 5. kolovoza u ontarijskom gradu Windsoru uz obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Položeni vijenci na spomenik Marka Marulića u Berlinu

U povodu 562. obljetnice rođenja Marka Marulića, na njegov spomenik u općini Charlottenburg-Wilmersdorf u Berlinu, 18. kolovoza vijence su položili predstavnici Saveza hrvatskih društava Berlin, općine i hrvatskog veleposlanstva. Spomenik velikanu hrvatske književnosti, autora prof. Slavomira Drinkovića, podignut je 2000.g. u povodu proslave 30-te godišnjice partnerstva između grada Splita i općine Charlottenburg-Wilmersdorf. Obraćajući se nazočnima, načelnik općine Reinhard Naumann zauzeo se je za daljnje jačanje suradnje između grada Splita i općine Charlottenburg-Wilmersdorf te istaknuo važnost M. Marulića u doba renesanse u Europi te vrijednost njegova književnog djela. Predstavnici Društva prijatelja hrvatske škole recitalom podsjetili na Marulićev rad i djelo te su istaknuli potrebu njegovanja hrvatske riječi, osobito među mladim iseljenicima.

Otvorena foto-dokumentacijska izložba u spomen-muzeju nekadašnjeg koncentracijskog logora Falstad

U spomen-muzeju Falstadsenteret, na mjestu nekadašnjeg koncentracijskog logora Falstad, 12. kolovoza otvorena je foto-dokumentacijska izložba. Logor Falstad bio je jedan od 500 logora na teritoriju Norveške kojeg je osnovala norveška kolaboracionistička vlada. U Falstad su od 1942. stizali i zatvorenici s područja bivše Jugoslavije. Autorice izložbe hrvatske su znanstvenice, povjesničarka Nataša Mataušić iz Povijesnog muzeja u Zagrebu i filozofkinja/sociologinja Gorana Ognjenović sa sveučilišta u Oslu. Izložbu su financijski i pokroviteljstvom podržali MVP Norveške, Veleposlanstvo Norveške u Zagrebu, VRH, Veleposlanstvo BiH u Oslu, Falstadsenteret, Memorijalni centar Jasenovac i Zaklada „Slobodni svijet“.
Izložba pod nazivom „Zahvala norveškom narodu“, govori herojstvu i humanosti lokalnog norveškog stanovništva, koje je, riskirajući vlastite živote pomagalo logorašima.

Copyright (c) 1997.- 2017. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana