Priopćenje

Zagreb, 30. srpnja 2019. - Grlić Radman za N1: Hrvatska bi mogla dobiti odgovarajući resor u EK

Gost Dnevnika bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Osvrnuo se na današnji posjet izabrane predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i istaknuo koji su njegovi prioriteti do kraja mandata.

"Posjet Ursule von der Leyen bio je sjajan. Ona je kultiviranim emocijama pokazala oduševljenje. U konstruktivnom dobrom razgovoru hvalila je Hrvatsku kao uzor. Nije rekla konkretno kojim zemljama, ali je dala na razmišljanje", istaknuo je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
 
Kada je riječ o načinu njezina izbora na mjesto predsjednice EK istaknuo je kako se premijer Andrej Plenković zalagao za ono što je u EPP-u dogovoreno, a to je podržati spitzenkandidata Manfreda Webera. Kaže da je nakon prijedloga da socijalist Frans Timmermans bude na čelu EK i Angela Merkel shvatila da se europski problemi rješavaju na europskom tlu pa su kasnije svi podržali Ursulu von der Layen na čelu Europske komisije.
 
"Svatko može dobiti dio kolača u Europskoj uniji. Činjenica da gospodin Plenković 20. studenoga organizira kongres EPP-a na koji će doći i predsjednica EK znači dosta jer se želi istaknuti uloga HDZ-a u proeuropskom putu."
 
O hrvatskom kandidatu ili kandidatkinji za europskog povjerenika kaže da imaju dosta vremena do 26. kolovoza istaknuti kandidata.
 
 "Sudeći po današnjem razgovoru Ursule von der Leyen i Andreja Plenkovića mislim da postoji dobro razmišljanje i osjeća se da bismo mogli dobiti odgovarajući resor koji bi odgovarao našim interesima."
 
Smatra da će Hrvatska biti spremna za predsjedanje Europskom unijom, ali i dodaje da nam predstoji još puno posla.
 
"U triju smo s Rumunjskom i Finskom, od 1. siječnja preuzimamo, a od nas preuzima Njemačka."
 
Postoji solidarnost zemalja i EK. Mi smo 720 službenika osposobili, to je jedna praksa s kojom se prvi put suočavamo i to je jedan protokol načelnog ponašanja", istaknuo je i dodao da su prioriteti Hrvatske sukladni agendi za Europu Ursule von der Leyen.
 
Odnosi sa susjedima
 
Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Schengen kaže kako ne možemo ništa prejudicirati, ali i da je činjenica kako je MUP odradio odličan posao oko ulaska u Schengen. Dodao je i da ne može govoriti u ime ostalih zemalja članica kako će se izjasniti po ovom pitanju.
 
Planira ponovno uspostaviti dijalog sa Slovenijom. "Sigurno neće ostati status quo i u kakvom god modelu bude riješeno morat će se riješiti. Bio bih realni optimist u pogledu hoće li se problem riješiti do kraja mandata", rekao je.
 
Za odnose s BiH kaže kako se i najkompleksniji problemi mogu riješiti ako ima volje.
 
"Želimo da BiH ima europsku perspektivu. Mora se riješiti problem izbornog zakona. Hrvatska je za sva tri naroda, a nijednom na štetu", zaključio je.

(Vlada RH)

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana