Priopćenje

Zagreb, 06. lipnja 2019. - Ministar vanjskih poslova Republike Litve Linas Linkevičius u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primila je u četvrtak, 6. lipnja 2019. godine, u službeni posjet ministra vanjskih poslova Republike Litve Linasa Linkevičiusa.

Tijekom sastanka ministri su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, što je potvrđeno otvaranjem rezidentnih veleposlanstava u Vilniusu i Zagrebu.

Riječi je bilo o jačanju suradnje u području gospodarstva, obrane, energetike, informacijskih tehnologija i turizma. U okviru NATO-a, Hrvatska i Litva zajednički rade na promicanju regionalne, europske i međunarodne sigurnosti. Republika Hrvatska sudjeluje u NATO misiji Ojačana prednja prisutnost u Poljskoj i Litvi, s ciljem jačanja sigurnosti Saveza i njezinih članica.

Na sastanku se razgovaralo i o tijeku priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, kao i pripremama za ulazak Hrvatske u Schengen, eurozonu i OECD.

Ministri su također razmijenili mišljenja o aktualnim europskim temama od zajedničkog interesa: novom proračunu EU-a za predstojeće razdoblje, Brexitu te izazovima zaštite vanjskih granica Europske unije.

Tema sastanka bila je i situacija u jugoistočnoj Europi te značaj europskog pristupnog procesa za stabilnost država Jugoistočne Europe.

U kontekstu međunarodnih i multilateralnih pitanja, u središtu pozornosti su bile teme iz područja sigurnosne i obrambene politike Europske unije, politika Istočnog partnerstva te borba protiv hibridnih prijetnji.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana