Priopćenje

Bruxelles, 11. travnja 2014. - Hrvatska potpisala Sporazum o sudjelovanju u Europskom gospodarskom prostoru

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović potpisao je danas, 11. travnja u Bruxellesu, Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u Europskom gospodarskom prostoru. Sporazum će na snagu stupiti nakon njegovog ratificiranja u parlamentima država članica, ali će se od 12. travnja 2014. privremeno primjenjivati.

Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru je međunarodni ugovor izvorno sklopljen 1993. (stupio na snagu 1. siječnja 1994.) kako bi se stvorilo jedinstveno tržište s jedinstvenim pravilima za države članice EU i tri EFTA države (Norveška, Island i Lihtenštajn). Hrvatskoj će na raspolaganje biti stavljeno 9,6 mil. EUR-a za provedbu projekata u okviru aktualnog norveškog financijskog mehanizma. Hrvatska potpisala i dodatni protokol koji se odnosi na norveški financijski mehanizam za razdoblje 2009.-2014. zbog sudjelovanja Republike Hrvatske u Europskom gospodarskom prostoru.

Proces pregovora o Sporazumu je započeo početkom 2013. godine nakon što je Republika Hrvatska u rujnu 2012. godine podnijela zahtjev da postane stranka Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru. Nakon završetka pregovora, Sporazum je parafiran u prosincu 2013.

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana