Davor Ivo Stier

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova


Životopis

 • Davor Ivo Stier rođen je 6. siječnja 1972. u Buenos Airesu. Diplomirao je politologiju i međunarodne odnose na Katoličkom sveučilištu u Argentini. Na istom je sveučilištu diplomirao novinarstvo. U Zagrebu je završio Diplomatsku akademiju, te na World Politics Institute u Washingtonu postdiplomski tečaj o upravljanju krizama.
   
 • U hrvatskoj je diplomaciji služio od 1996. do 2011. Radio je u Odjelu za Protokol, Odjelu za Sjevernu Ameriku, Odjelu za međunarodnu sigurnost, te u Uredu glavnog pregovarača za pristupne pregovore s Europskom unijom. Od 1998. do 2002. bio je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Sjedinjenim Američkim Državama, a od 2003. do 2008. u Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri NATO. Kao savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a kasnije kao posebni izaslanik predsjednice Vlade za euroatlantsku suradnju radio je na završetku pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.
   
 • U prosincu 2011. izabran je u VII. izbornoj jedinici za zastupnika u Hrvatskom saboru. Bio je potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, član Odbora za europske integracije te član Izaslanstva Hrvatskog sabora pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a. U rujnu 2016. ponovno je izabran u VII. izbornici za zastupnika u Hrvatskom saboru.
   
 • U travnju 2013. izabran je za zastupnika u Europskom parlamentu. U tom je sazivu bio punopravni član Odbora za vanjsku politiku te zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnju politiku. U svibnju 2014. je ponovno izabran za zastupnika u Europskom parlamentu, te je služio kao punopravni član i glavi pregovarač Europske pučke stranke u Odboru za razvojnu suradnju, zamjenski član Odbora za vanjsku trgovinu, član Izaslanstva Europskog parlamenta i glavni pregovarač Europske pučke stranke u Zajedničkoj parlamentarnoj skupštini EU-Afrika-Karibi-Pacifik, te punopravni član u Izaslanstvu za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo. Bio je član Središnjeg odbora Kluba zastupnika Europske pučke stranke. Dobitnik je nagrade „The Parliament Magazine MEP Award 2015“ za najboljeg zastupnika na području razvojne suradnje. 
   
 • Član je Hrvatske demokratske zajednice od 1995. Bio je međunarodni tajnik HDZ-a i član Političke skupštine Europske pučke stranke od 2010. do 2014. Trenutno je politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice.
   
 • Za vrijeme Domovinskog rata bio je dopisnik argentinskog radija America i dnevnog lista „El Cronista“. Odlikovan je redom kneza Branimira za promicanje političkog dijaloga i suradnje u Europskom parlamentu. Oženjen je i otac troje djece. S obitelji živi u Samoboru. 
Copyright (c) 1997.- 2017. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana