Primjeri dobre prakse

RAZVOJNA SURADNJA (Afganistan)

U zemljama pogođenim sukobom, u kojima je sigurnost glavni preduvjet za uspostavljanje razvojne suradnje, razvojna suradnja uspješno se povezuje sa hrvatskim sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim misijama, prvenstveno u Afganistanu, u kojem je Hrvatska u ulozi donatora prisutna od 2007. godine, čime je potaknuto stvaranje mreže između sigurnosne, diplomatske i razvojne sastavnice RH. Razvojna pomoć kanalizirana je u okviru Provincijskog tima za obnovu (PRT), kroz civilno-vojnu suradnju (CIMIC), kroz obuku policijskih afganistanskih snaga u sklopu EUPOL-a i POMLT-a i kroz projekte multilateralnih organizacija (IOM i WFP).

Bilateralni projekti provedeni su u bliskoj suradnji s nadležnim vlastima (pokrajinskim i lokalnim, u skladu s provedbenim programima) i lokalnom zajednicom (na temelju utvrđenih potreba na terenu).

Projekti u Afganistanu

Hrvatska, kao prva država s iskustvom procesa oporavka i obnove u postkonfliktnom razdoblju, koja je postala članicom Europske unije, veoma je svjesna potrebe rada na sprječavanju sukoba, ali i rada na izgradnji institucija države te društva u postkonfliktnom razdoblju. Vrlo je važna potpora u postkonfliktnoj obnovi i izgradnji države, uključujući humanitarno razminiranje, osnaživanje zaštite ljudskih prava, posebno prava žena i djevojčica, kao najranjivijih skupina te jačanje uloge žena u društvu.

Hrvatska je razvojnu suradnju u Afganistanu započela 2008. godine u okviru Provincijskog tima za obnovu (Provincial Reconstruction Team, PRT) te se usredotočila na:

 • obrazovanje
  projekt: izgradnja i oprema namještajem osnovne škole za 250 djece, za dječake i djevojčice
 • zdravstvo
  projekti: izgradnja doma zdravlja za 23.000 stanovnika
  izgradnja centra za obuku primalja
  izgradnja vodenih crpki
 • razvoj malog poduzetništva
  projekti: tečaj šivanja i krojenja za lokalne žene te
  nabava košnica za pčele za lokalne žene poduzetnice

 

Do danas Hrvatska je u Afganistanu provela više od 42 projekta te je pružila službenu razvojnu pomoć u vrijednosti od oko 2,95 milijuna USD.

Višegodišnja provedba programa "Mali projekti znakoviti efekti", pomoću kojeg se sa relativno skromnim financijskim iznosima, u usporedbi sa velikim donatorima, ostvaruju značajni rezultati na lokalnoj razini dovela je do prepoznatljivosti hrvatske razvojne pomoći i prihvaćenosti od strane lokalnog stanovništva. Tijekom 2011. izgrađena je i opremljena osnovna škola u selu Homaro Faroq, a u 2012. izgrađene su srednja škola u mjestu Camp Sakhi i knjižnica u sklopu srednje škole za djevojčice u Mazar-e-Sharifu te je pokrenut projekt poticanja ženskog poduzetništva. Realizacijom projekata koji imaju direktne učinke za lokalno stanovništvo u smislu održivog društveno-ekonomskog razvoja doprinosi se ispunjenju zadanih ciljeva u sklopu tzv. sveobuhvatnog pristupa koji integrira tri dimenzije: razvoj, diplomaciju i obranu te se doprinosi ispunjenju Milenijskih ciljeva razvoja.

Projekt izgradnje i opremanja osnovne škole u Homaro Faroqu

Projekt izgradnje osnovne škole u selu Homaro Faroq, u predgrađu Mazar-e-Sharifa, u provinciji Balkh na sjeveru Afganistana proveden je slijedom potrebe identificirane od strane lokalne zajednice i nadležnog afganistanskog Ministarstva obrazovanja, s obzirom da na tom području nije bilo nijedne izgrađene škole, a nastava se odvijala u tri šatora koji su služili kao učionice.

Izgrađena osnovna škola raspolaže s 5 učionica, koju koristi ukupno 250 djece iz Homaro Faroqa i obližnjih sela. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u okviru međunarodne razvojne suradnje financiralo je navedeni projekt u vrijednosti od 138.500 USD. Dodatno, u okviru provedbe manjih projekata izvršeno je opremanje škole klupama i pločama za pisanje čime je omogućen početak nastave u novoj školskoj godini. Izgradnja i otvaranje škole, uz doprinos razvoju lokalne zajednice, snažno je utjecalo i na veću vidljivost i prihvaćenost pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji djeluju na području Mazar-e-Sharifa.

Također, u pokrajini Badakšan MVEP RH je, nakon što je ustanovljen problem potpune neopremljenosti dviju škola u izoliranom planinskom okrugu na sjeveru pokrajine, naručio 250 školskih stolova i klupa , te ih u dogovoru s pokrajinskom Upravom za obrazovanje dostavio u škole. Za izradu klupa angažiran je lokalni mali obrtnik koji se bavi proizvodnjom predmeta od drveta ili metala. Taj obrtnik ujedno zapošljava šegrte iz siromašnih okruga, koji kod njega uče zanat i potom se vraćaju natrag u svoja sela, prenoseći znanje. Projektom su se opremile dvije škole u osobito ugroženim krajevima, potaklo malo poduzetništvo i obrt, te pomoglo obrazovanje mladih u stjecanju proizvodnog znanja, zajedno s transferom tog znanja u okruge koji nemaju vlastitu proizvodnju niti jednostavan pristup tržištu u Afganistanu.

Projekt izgradnje srednje škole u Camp Sakhi-u

Sukladno definiranim vanjskopolitičkim prioritetima i prioritetima razvojne suradnje Republike Hrvatske, koji obuhvaćaju osnaživanje obrazovanja djevojčica u Afganistanu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je u suradnji sa hrvatskim diplomatom i časnikom za vojno-civilne odnose (CIMIC) u Afganistanu realiziralo projekt izgradnje srednje škole u Camp Sakhi-u, u provinciji Balkh, na sjeveru Afganistana, a kao nastavak uspješno provedenog pilot-projekta izgradnje osnovne škole u Homaro Faroqu.

Srednju školu pohađat će otprilike 600 učenika, po 300 u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni. Vrijednost projekta je, 147.000 USD.

„Tepisi iz Afganistana“

U kolovozu 2012. započet je projekt poticanja ženskog poduzetništva u Mazar-e Sharifu, Afganistan, u suradnji s lokalnom nevladinom organizacijom „AOWC (AID Organization for Women and Children)“. Projekt se bavi proizvodnjom ručno pletenih tepiha, koji su najznačajniji afganistanski proizvod i jedini koji je svojom kvalitetom superioran u odnosu na svjetsku konkurenciju. Tkanje tepiha je tradicionalna afganistanska djelatnost, u koju je izravno i neizravno zaposleno najmanje 1,5 milijuna stanovnika Afganistana i to većinom žene.

Za potrebe projekta kupljeno je malo vozilo (radi se o tipu trokolice s kabinom za vozača i putnike), koje je na raspolaganju zaposlenim ženama uključenim u projekt.

 

(Maroko)

Hrvatska potpora školovanju marokanskih djevojčica iz ruralnih područja



Veleposlanik Republike Hrvatske u Maroku, Zvonimir Frka Petešić, 9. prosinca 2013., u Rabatu, potpisao je s Ilham Lagrich, predsjednicom marokanske organizacije civilnog društva - Le Comite de soutien a la Scolarisation des filles Rurales (CSSF), Sporazum o partnerstvu u pružanju podrške projektu obrazovanja 20 djevojčica iz ruralnih područja Maroka, tijekom tri akademske godine (2013/2014 , 2014/2015 , 2015/2016 ) pod nazivom „Stipendijom do uspjeha“.

Projekt predstavlja dio ukupnih aktivnosti Republike Hrvatske u pružanju međunarodne razvojne suradnje Kraljevini Maroko za promicanje obrazovanja djevojčica, a posebno za dovršetak elementarnog školovanja seoskih djevojčica iz siromašnijih područja Maroka, što je u skladu s marokanskim razvojnim prioritetima.

CSSF (Le Comite de soutien a la Scolarisation des filles Rurales) je marokanska neprofitna udruga osnovana 1998.g., za promicanje uključivanja djevojčica iz ruralnih predjela zemlje u nacionalni obrazovni sustav, te završetka punog (osnovnoškolskog) obrazovnog ciklusa. Ističe pravo seoskih djevojčica na pristup kvalitetnom obrazovanju i bori se protiv prijevremenog prekida školovanja.

 

Hrvatska pomaže izgradnji društva u Mjanmaru

Nakon dva uspješna projekta razvojne suradnje, Hrvatska nastavlja pomagati Mjanmaru. Riječ je ovaj put o pomoći u sprečavanju nasilja nad ženama i razvoju seoskih turističkih gospodarstava u perifernim, slabije razvijenim dijelovima države.
Prvi projekt iz područja razvojne suradnje Hrvatske prema Mjanmara je jačanje sustava za sprečavanje širenja HIV/AIDS-a, a drugi, "Vodstvo žena za mir", provodi se u suradnji s lokalnom organizacijom "Educational Initiatives" te hrvatskim nevladinim sektorom
Više o najnovijem razvojnom projektu pročitajte na:
http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Hrvatska-pomaze-izgradnji-drustva-u-Mjanmaru

 

HUMANITARNA POMOĆ

Japanska djeca na oporavku u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske, od 09. do 23. kolovoza 2011., osigurala je sredstva za provedbu projekta psiho-socijalne rehabilitacije dvadeset i petero japanske djece u dobi od 11 i 12 godina, u pratnji šest odraslih osoba (majki i učitelja). Djeca su stigla u Hrvatsku iz Sendaija, grada koji je u ožujku 2011. godine najteže pogođen posljedicama razornog potresa i tsunamija.

Projekt je provelo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem. Uz sponzorstvo Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita djeca su  upoznala hrvatsku prirodnu i kulturnu baštinu, dok su im volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek kroz igre i radionice, približili hrvatsku kulturu, jezik i običaje.

Usprkos jezičnim preprekama, ostvareni su nezaboravni kontakti između japanskih i hrvatskih vršnjaka kroz zajedničku igru, škole plivanja i gimnastike te su organizirane radionice o izradi japanskih origamija i hrvatskih suvenira.

 

(Ukrajina)

Projekt liječenja i rehabilitacije ranjenih ukrajinskih vojnika

U okviru projekta liječenja i rehabilitacije, u Zagreb je 7. studenog 2014. stiglo osam ranjenika, pripadnika ukrajinske vojske. Odmah po dolasku upućeni su na trijažno-dijagnostičke preglede, nakon čega će se započeti s medicinskom rehabilitacijom.

Projekt liječenja i rehabilitacije izvodi se u suradnji dva hrvatska ministarstva, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u okviru razvojne i humanitarne pomoći, snosi troškove putovanja, boravka i tretmana ranjenika, a Ministarstvo zdravlja, odabralo je medicinske ustanove za njihovo liječenje i rehabilitaciju.

Ovaj projekt najavili smo početkom rujna 2014.g. na NATO summitu u Walesu, nakon što su ukrajinske vlasti putem NATO Sektora za civilno krizno planiranje zatražile pomoć u liječenju i rehabilitaciji ranjenika na što je Hrvatska, pored 11 država članica NATO-a, pozitivno odgovorila.

 

 

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana