SREDNJOEUROPSKA INICIJATIVA (SEI)

 

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. godine, a ima osamnaest država članica: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Strateški ciljevi Srednjoeuropske inicijative su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu; promicanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. SEI povezuje multilateralnu diplomaciju i upravljanje projektima, kao primatelj i kao davatelj pomoći, te predstavlja poveznicu između EU makroregija.

Suradnja se odvija u tri dimenzije: međuvladinoj, parlamentarnoj i gospodarskoj. Sjedište Inicijative je u Trstu.

Republika Hrvatska postala je članicom Srednjoeuropske inicijative na sastanku predsjednika vlada 18. srpnja 1992. godine u Beču.

RH je prvi put predsjedala Inicijativom 1998. godine. Prioriteti Republike Hrvatske bili su: kontinuitet i međunarodna afirmacija SEI-a; provedba projekata; dijalog Europske unije i SEI-a; dijalog SEI-a i ostalih europskih i regionalnih struktura; bilateralna i trilateralna suradnja država članica SEI-a te organizacijsko jačanje Inicijative.

Najvažnije aktivnosti tijekom predsjedanja Republike Hrvatske bila su dva sastanka na visokoj razini – sastanak ministara vanjskih poslova država članica SEI-a na Brijunima (lipanj 1998.) te sastanak šefova vlada država članica SEI-a u Zagrebu (studeni 1998.), kojemu je prethodio neformalni sastanak ministara vanjskih poslova.

Tijekom predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em, na marginama sastanka šefova vlada održan je Gospodarski forum, koji je od tada sastavni dio događanja koja organizira država predsjedateljica. Nadalje, postignut je konsenzus o važnosti dijaloga SEI-a i EU-a u pripremama većine članica SEI-a za članstvo u Europskoj uniji.

Republika Hrvatska po drugi put predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom u 2018. godini.

http://www.cei.int/

 

 

 

 

 

Copyright (c) 1997.- 2019. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana