Obavijest za članove obitelji građana EU/EGP/Švicarske, koji su državljani trećih zemalja

Članovi obitelji građana Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske, koji su državljani trećih zemalja, ostvaruju pravo na slobodno kretanje u skladu s Direktivom 2004/38/EZ od 29. travnja 2004. godine koju je Republika Hrvatska prenijela u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Član obitelji građana EU/EGP/Švicarske može putovati bez vize u Hrvatsku ako ima valjanu putovnicu i valjanu iskaznicu naziva “Boravišna iskaznica za člana obitelji građana Unije” (“Residence card of a family member of a Union citizen”) te ako putuje u pratnji ili se pridružuje članu obitelji koji je građanin EU/EGP/Švicarske.

Ako član obitelji građanina EU/EGP/Švicarske nema takvu iskaznicu, potrebna mu je hrvatska viza.

U slučajevima kada članovi obitelji građana EU/EGP/Švicarske putuju s ili se pridružuju članu obitelji građana EU/EGP/Švicarske, a trebaju vizu, dodjeljuje se prioritetni termin za predaju zahtjeva izravno u Veleposlanstvu. Takvi se zahtjevi obrađuju po žurnom postupku i bez naplate vizne pristojbe uz predočenje minimalne dokumentacije: obrazac zahtjeva za vizu, valjana putovnica, fotografija i dokaz o obiteljskoj vezi s građaninom EU/EGP/Švicarske.

Za sve ostale svrhe putovanja, tj. kada ne putuju s ili se ne pridružuju članu obitelji državljana država članica EU/EGP/Švicarske, proces zaprimanja i obrade zahtjeva za vizu je uobičajen te se naplaćuje vizna pristojba.

Tekst Direktive 2004/38/EZ možete pogledati ovdje: 
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/HTML/?uri=CELEX:32004L0038&qid=1444653422237&from=HR

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana