KRALJEVA SUTJESKA, 29. svibnja 2015.

  Međunarodna likovna kolonija “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva - Borovica 2015“

  Veleposlanik Ivan Del Vechio je u Kraljevoj Sutjesci otvorio Međunarodnu likovnu koloniju “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva - Borovica 2015.“, koju su zajednički organizirali UG “Naš dom Borovica” i “Župa Borovica” - Zavičajna zajednica Borovičana uz sudjelovanje brojnih umjetnika.

  Povodom obilježavanja 90 godišnjice posvećenja nekadašnje crkve u župi Preobraženja Gospodinova u Borovici, te više od devedeset godina utemeljenja župe, proizišla je ideja o organiziranju likovne kolonije. Nazivom “Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva” želi se istaknuti povijesni i zemljopisni značaj lokaliteta na kojem župa egzistira s obzirom na blizinu srednjovjekovnog grada Bobovca, samostana Kraljeva Sutjeska i ostalih kulturnih znamenitosti u općini Vareš i središnjoj Bosni.

  “Kako baštinimo slike iz 1621 godine, slikara Stjepana Dragojlovića koji je bio rodom iz Borovice i zapise o dekoracijama na zidovima crkve iz tog perioda, koje je radio fra Pavao Tokmakčić također rodom iz Borovice, djelima koja su zanimljiva za proučavanje i veoma važna za povijest naše likovne umjetnosti, ova likovna kolonija predstavlja sponu stare bosansko-hercegovačke umjetnosti i suvremenih slikara današnjice koji svoje korijene vuku iz Borovice ”, istakao je voditelj kolonije je Stjepan Šimić Pepi.

  Ovaj događaj daje značajan doprinos u zaštiti i valorizaciji kulturne i povijesne baštine Bosne i Hercegovine kroz obrazovanje i kreativan rad s međunarodnim umjetnicima na području starog grada Bobovca i u njegovoj neposrednoj blizini. Napori su usredotočeni prvenstveno na lokalnu zajednicu i pojedincima koji će sudjelovati u likovnoj koloniji, slikarske radionice i istaknutih pojedinaca iz kulturnog i javnog života. Urednik i voditelj kolonije je Stjepan Šimić Pepi.

  Na Međunarodnoj likovnoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.