Skopje, 06. svibnja 2019.

  Izložba fotografija Zvonimira Atletića

  Večeras je, uoči Papina pohoda Makedoniji, u Domu kulture Kočo Racin u Skopju otvorena izložba fotografija Zvonimira Atletića o suradnji o. Gabrića i Majke Terezije. Organizatori izložbe su don Davor Topić iz katedralne župe Skopje i Veslački klub Neretvanski gusar iz Metkovića. Skopje je bilo i posljednja postaja zavjetnog maratona kojeg je organizirala Misijska europska inicijativa - Kristov stol s nakanom promocije hrvatskih svetaca i blaženika. Ovoga puta je zavjetna molitvena nakana bila što skorija beatifikacija o. Ante Gabrića, a cilj je bio biciklističkim maratonom povezati rodne gradove o. Gabrića - Metković i Majke Terezije - Skopje. Maratonu se kao službeni fotograf priključio fotograf Zvonimir Atletić s kolegom Rajkom Šimunovićem. Zvonimir Atletić je dosad imao veliki broj izložbi fotografija vezanih uz sv. Majku Tereziju i oca Antu Gabrića, a večerašnja izložba je prva o zajedničkoj suradnji to dvoje duhovnih velikana.

  U biciklističkom maratonu sudjelovala su četvorica biciklista i veslača iz Metkovića Antonio Crnčević, Davor Gnječ, Miroslav Trgovčević i Matko Delija te Mario Grgat iz Zagreba, koji je najesen prošle godine sudjelovao i u biciklističkom maratonu Kristova Stola do Rima. Petorica biciklista prešli su više od 700 km u 6 etapa: Metković-Perast-Skadar-Tirana-Ohrid-Mavrovo-Skopje, više od 100 km dnevno uz napornu vožnju i u kišnim periodima te su sretno stigli u Skopje neposredno pred otvorenje izložbe.

  Za pripremu i postavljanje izložbe pobrinula se Violeta Kalić, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti JU Doma kulture Kočo Racin u Skoplu. Prijevode tekstova uz sudjelovanje u programu otvaranja vlastitom pjesmom, nadahnutom samom izložbom, napravila je hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka  Toth Naumova. Na otvorenju je sudjelovala i djelatnica hrvatskog veleposlanstva u Skopju Ana Vučić, a glazbenom su ga pratnjom uveličali mladi glazbenici iz Skoplja Luiza Palifrova i Dimitar Micev.

  Predsjednica Kristova Stola Drina Ćavar u ime organizatora i suradnika pozdravila je sve prisutne, i zahvalila na uspješnoj suradnji i dolasku, čestitavši biciklistima na prevaljenom putu uz posebnu zahvalu Zvonimiru Atletiću.

  Don Davor Topić pobrinuo se za dolazak najviših crkvenih dostojanstvenika katoličke i drugih crkava uz nazočnost kardinala Vinka Puljića koji je biranim riječima otvorio izložbu istaknuvši važnost trajnog sjećanja na duhovne velikane i zahvalnost Zvonimiru Atletiću, biciklistima i Drini Ćavar što su svojim trudom, svatko na svoj način, organizacijski, biciklistički i umjetnički - manifestacijom osvježili uspomenu na dvoje velikana, sv. Majku Tereziju i o. Antu Gabrića.

  https://glashrvatske.hrt.hr/hr/aktualno/izvan-domovine/promocija-hrvatskih-svetaca-i-blazenika-u-skoplju/