Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council)

Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council - RCC) je krovno operativno tijelo Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), putem kojeg države članice, Europska komisija i međunarodni donatori zajednički odlučuju o projektima od značaja za razvoj jugoistočne Europe. U članstvu Vijeća za regionalnu suradnju su države sudionice SEECP-a, EU, države donatori te međunarodne organizacije i institucije.

Vijeće za regionalnu suradnju potiče gospodarski i društveni razvoj i reforme; promiče europske i euro−atlantske integracije te povezuje države članice s donatorskom zajednicom u područjima od važnosti za razvoj regije. Glavni prioriteti rada utvrđeni su Statutom: gospodarski i društveni razvoj; infrastruktura i ekologija; pravosuđe i unutarnji poslovi; sigurnosna suradnja; izgradnja ljudskog kapitala te parlamentarna suradnja.

Najvažnije zadaće RCC-a su koordinacija Višegodišnjeg akcijskog plana za Regionalno gospodarsko područje (Multiannual action plan (MAP) for Regional Economic Area (REA) i implementacija Strategije SEE 2020. Cilj MAP for REA je jača regionalna trgovinska integracija šest država Zapadnog Balkana, uvođenje dinamičnog investicijskog prostora, olakšavanje regionalne mobilnosti i stvaranje agende za digitalnu integraciju. Strategija SEE 2020 je regionalna strategija rasta i konkurentnosti za JI Europu. Strategija pruža okvir za pomoć državama u provođenju razvojnih strategija, ciljeva vezanih uz pridruživanje EU te regionalne suradnje.

Republika Hrvatska je tijekom svog presjedanja SEECP-om 2006. – 2007. godine imala vodeću ulogu u procesu transformacije Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu u Vijeće za regionalnu suradnju. Zagreb je bio domaćin Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu 10. svibnja 2007., održanog paralelno sa Sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a te Summitom SEECP-a 11. svibnja 2007. godine, koji je označio početak procesa osnivanja Vijeća za regionalnu suradnju.

Na Summitu SEECP-a u Zagrebu 11. svibnja 2007. godine usvojena je Zagrebačka deklaracija i Zagrebački završni akt o jačanju SEECP-a, potpisan je Protokol uz Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji u Jugoistočnoj Europi, potvrđena je odluka o imenovanju veleposlanika Hide Biščevića glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju te odluka o Sarajevu kao sjedištu Tajništva RCC-a. Primopredaja ovlasti s Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu na Vijeće za regionalnu suradnju izvršena je 27. veljače 2008. godine u Sofiji. Veleposlanik Biščević obnašao je dužnost glavnog tajnika RCC-a u dva mandata, u razdoblju od 2008. – 2013. godine.

Više informacija na:

https://www.rcc.int/