Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council)

Vijeće za regionalnu suradnju (Regional Cooperation Council - RCC) je krovno operativno tijelo Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), putem kojeg zemlje članice, Europska komisija i međunarodni donatori zajednički odlučuju o projektima od značaja za razvoj jugoistočne Europe. U članstvu Vijeća za regionalnu suradnju su države članice SEECP-a, Europska unija, države donatori te međunarodne organizacije i institucije.

Glavni zadaci Vijeća za regionalnu suradnju su poticanje gospodarskog i društvenog razvoja i reformi; promicanje europskih i euro−atlantskih integracija te povezivanje s donatorskom zajednicom u područjima od važnosti za razvoj regije. Glavni prioriteti utvrđeni su Statutom RCC−a: gospodarski i društveni razvoj; infrastruktura i ekologija; pravosuđe i unutarnji poslovi; sigurnosna suradnja; izgradnja ljudskog kapitala te parlamentarna suradnja.

Republika Hrvatska je tijekom svog presjedanja SEECP-om 2006. – 2007. godine imala vodeću ulogu u procesu transformacije Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu u Vijeće za regionalnu suradnju. Zagreb je bio domaćin Regionalnog stola Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu 10. svibnja 2007., održanog paralelno sa Sastankom ministara vanjskih poslova SEECP-a te Summitom SEECP-a 11. svibnja 2007. godine, koji je označio početak procesa osnivanja Vijeća za regionalnu suradnju.

Na Summitu SEECP-a u Zagrebu 11. svibnja 2007. godine usvojena je Zagrebačka deklaracija i Zagrebački završni akt o jačanju SEECP-a, potpisan je Protokol uz Povelju o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, sigurnosti i suradnji u Jugoistočnoj Europi, potvrđena je odluka o imenovanju veleposlanika Hide Biščevića glavnim tajnikom Vijeća za regionalnu suradnju te odluka o Sarajevu kao sjedištu Tajništva RCC-a. Primopredaja ovlasti s Pakta o stabilnosti za Jugoistočnu Europu na Vijeće za regionalnu suradnju izvršena je 27. veljače 2008. godine u Sofiji. Veleposlanik Biščević obnašao je dužnost glavnog tajnika RCC-a u dva mandata, u razdoblju od 2008. – 2013. godine.

Više pročitajte OVDJE