Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Savez civilizacija

Savez civilizacija (Alliance of Civilizations) osnovan je 2005. godine na inicijativu španjolske i turske vlade, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. Temeljni cilj Saveza civilizacija je kroz mrežu partnerstva i zajedničke projekte poboljšati razumijevanje i suradnju među narodima različitih kultura i religija na četiri glavna područja djelovanja: obrazovanje, mladi, mediji i migracije, te na taj način sprječavati daljnju polarizaciju i ekstremizam u svijetu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon imenovao je 2007. godine Jorge Sampaia, bivšeg predsjednika Portugala, visokim predstavnikom za Savez civilizacija, a u veljači 2013. funkciju visokog predstavnika preuzeo je Nassir Abdulaziz Al-Nasser iz Katara, predsjedavajući 66. zasjedanja OSUN.

Članstvo je okupljeno u tzv. Skupinu prijatelja Saveza (Group of Friends), koja broji više od stotinu država članica i raznih tijela i agencija UN-a te drugih međunarodnih organizacija. Republika Hrvatska je u svibnju 2008. godine postala članicom Skupine prijatelja, te je ubrzo imenovana i Radna skupina za izradu Nacionalnog programa RH za Savez civilizacija. Radna skupina sastavljena od predstavnika resornih ministarstava, vladinih ureda i drugih tijela, pod koordinacijom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Prva regionalna ministarska konferencija Saveza, što je izvorno bila inicijativa španjolskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova, održana je 14. prosinca 2009. u Sarajevu. Tom prigodom usvojene su Deklaracija i Regionalna strategija Saveza za zemlje jugoistočne Europe. Još jedna regionalna strategija od značaja za Hrvatsku - Regionalna strategija za Mediteran usvojena je u studenom 2010. na ministarskoj konferenciji na Malti. Ciljevi regionalnih strategija su prilagoditi globalnu misiju SC nacionalnim i regionalnim uvjetima. Trajni cilj je i jačanje partnerstva s relevantnim međunarodnim i regionalnim organizacijama, posebno s UNESCO-m, IOM, Unijom za Mediteran, OESS-ODIHR, UNWTO, Organizacijom islamske konferencije, Arapskom ligom, te poslovnim sektorom.