Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

20. obljetnica članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima

Tijekom 2012. godine Republika Hrvatska proslavila je dvadesetu obljetnicu svog članstva u Ujedinjenim narodima. Riječ je o spomenu na dan 22. svibnja 1992. godine, kada je Republika Hrvatska primljena u punopravno članstvo ove univerzalne svjetske organizacije. Ujedno, to je bilo i završno poglavlje u diplomatskim naporima tada mlade hrvatske države za međunarodnim priznanjem svoje neovisnosti i suvereniteta, budući da je članstvo u Ujedinjenim narodima bilo potvrda prihvaćanja hrvatske državnosti i punog međunarodnopravnog subjektiviteta od najšire svjetske zajednice.

Od tog trenutka, Republika Hrvatska prošla je dug i složen put: od zemlje opterećene ratom i agresijom, primatelja međunarodne razvojne pomoći, na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda, do zemlje koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet, pristupila mnogim drugim međunarodnim organizacijama, postala donator razvojne pomoći i pošiljatelj vlastitih postrojbi u mirovne misije širom svijeta. Također, u tom se periodu Republika Hrvatska afirmirala i kao članica brojnih vodećih tijela Ujedinjenih naroda: od ECOSOC-a, Komisije za izgradnju mira pa do ne-stalnog članstva u Vijeću sigurnosti tijekom 2008. i 2009. godine. Vrijedno je napomenuti da su u tim procesima sudjelovali i sudjeluju brojni hrvatski stručnjaci kroz svoj rad u tijelima Ujedinih naroda.

Svjesni značaja ove obljetnice, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u suradnji s državnim vrhom Republike Hrvatske i ostalim državnim tijelima, pristupilo je njenom primjerenom obilježavanju. Osnovne odrednice kojima se tada rukovodilo bile su uključiti u obilježavanje što veći broj različitih segmenata hrvatskog društva – pored državnih tijela, bili su uključeni i predstavnici akademske zajednice, civilnog društva, a i medija. Također, cilj je bio približiti rad Ujedinjenih naroda i hrvatske rezultate u proteklom dvadesetogodišnjem razdoblju što širim slojevima hrvatskog društva. Stoga je na sam dan prijema, 22. svibnja 2012, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ureda UNDP-a u Republici Hrvatskoj održan svečani koncert u Zagrebu za građane.

Središnji dio proslave održan je, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, 29. svibnja 2012. godine, u Hrvatskom saboru, kojom prilikom je organizirana svečana akademija i okrugli stol na kojemu su izlagali vodeći predstavnici hrvatskog državnog vrha, posebni izaslanik i pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, te brojni bivši dužnosnici iz Republike Hrvatske i inozemstva, sudionici procesa međunarodnog priznanja i primitka Republike Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda. Okrugli stol je sadržavao dvije cjeline: prvi dio pod nazivom „Vrijeme međunarodnog priznanja i primitka Republike Hrvatske u članstvo UN-a“, dok je drugi dio bio posvećen temi „Dva desetljeća hrvatskog članstva u UN-u: izazovi i uspjesi“. Cjelodnevni je program završen svečanim prijemom u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje je bila postavljena i izložba fotografija posvećena hrvatskim rezultatima u Ujedinjenim narodima.

Program proslave 20 godina svojevrsni vrhunac doživio je kroz realizaciju službenog posjeta Republici Hrvatskoj glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona u srpnju 2012., i njegovih susreta s najvišim predstavnicima hrvatske vlasti u Zagrebu i na Brijunima.

U realizaciji ovog opsežnog projekta, svoju su suradnju i pomoć Ministarstvu vanjskih i europskih poslova na raspolaganje stavila i ostala tijela državne uprave, Sveučilište u Zagrebu, mediji (svojim sveobuhvatnim praćenjem spomenutih događaja), ured UNDP u Republici Hrvatskoj, Hrvatsko društvo za UN, UN-ovi ambasadori dobre volje, Akademija za političku izuzetnost, prepoznajući na taj način važnost ove uistinu značajne obljetnice.