Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Opća skupština

Republika Hrvatska svake godine aktivno sudjeluje u radu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, dok njeni najviši državni dužnosnici već tradicionalno odlaze u New York na godišnju inauguraciju zasjedanja Opće skupštine, kada se tijekom tzv. ministarskog tjedna, imaju prilike susresti s najvišim dužnosnicima drugih država članica te s njima razmijeniti mišljenja o najvažnijim globalnim političkim, sigurnosnim, gospodarskim i socijalnim izazovima, te predstaviti stajališta Republike Hrvatske o tim pitanjima.

Na zasjedanje 67. Opće skupštine, čija se inauguracija održala u New Yorku, u tjednu od 23. do 28. rujna 2012., Republika Hrvatska došla je u svojstvu zemlje pristupnice Europskoj uniji te je stoga logično da je tom prilikom dala svoju punu podršku prioritetima Europske unije na aktualnom zasjedanju.

Pored europskih prioriteta, Republika Hrvatska odredila je i vlastita područja u kojima, kad je riječ o političkoj multilaterali i Ujedinjenim narodima, želi dati značajan doprinos. Tako je, kao prioritetna područja, stavila naglasak na zaštitu i promociju ljudskih prava, uključujući i prava žena i djevojčica (što podrazumijeva i afirmaciju njihovih prava na obrazovanje), zaštitu prava etničkih i vjerskih manjina, kao i zaštitu prava LGBT skupina. Nadalje, kao zemlja koja je prošla kroz oružani sukob te tranziciju, Republika Hrvatska na temelju vlastitih neposrednih iskustava razumije blisku povezanost održavanja mira i sigurnosti s procesima razvoja, uz istodobnu zaštitu ljudskih prava. Stoga Republika Hrvatska daje punu podršku međunarodnim inicijativama takve vrste. Nadalje, svjesna potrebe jačanja uloge Ujedinjenih naroda kao središnjeg svjetskog tijela za održanje mira i sigurnosti, Republika Hrvatska posebno podržava inicijative za jačanjem tzv. preventivne diplomacije, što uključuje i afirmaciju postupaka mirnog rješavanja sporova kroz pregovore, mirenje, posredovanje i arbitražu, a također i dosljedno korištenje i primjenu ostalih relevantnih međunarodnopravnih instrumenata.

U skladu s tako postavljanim prioritetnim područjima, najviši državni dužnosnici Republike Hrvatske su tijekom inauguracije zasjedanja 67. Opće skupštine sudjelovali su na brojnim događajima na visokoj razini, posvećenima tim temama. Tako je već prvog dana zasjedanja, predsjednik Vlade Republike Hrvatske sudjelovao na sastanku na visokoj razini o vladavini prava, dok je ministrica vanjskih i europskih poslova istog dana sudjelovala u radu popratnog događaja na temu pristupa žena pravdi. Predsjednik Vlade također je sudjelovao u radu skupa na temu izgradnje mira kao puta prema održivom razvoju, što je posebno bilo značajno u kontekstu hrvatskog članstva u Komisiji za izgradnju mira, kao i u inauguraciji međunarodne inicijative „Najprije obrazovanje“. Također, ministrica vanjskih i europskih poslova imala je prigodu aktivno sudjelovati u radu ministarskog sastanka posvećenog aboliciji smrtne kazne kao i na ministarskom radnom doručku posvećenom promociji medijacije kao sredstva mirnog rješavanja sporova u mediteranskoj regiji. 

Govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića na javnoj raspravi 67. zasjedanja Opće skupštine UN-a (28. rujna 2012.):

http://un.mvp.hr/InfoPopup.aspx?mv=803&pr=t&id=14969

Govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića na Sastanku na visokoj razini o izgradnji mira - Put ka održivom miru i sigurnosti (25. rujna 2012.):

http://un.mvp.hr/InfoPopup.aspx?mv=803&pr=t&id=14965

Govor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića na Sastanku na visokoj razini o Vladavina prava (24. rujna 2012.):

http://un.mvp.hr/InfoPopup.aspx?mv=803&pr=t&id=14967

 

Arhiva