Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Multilateralni odnosi

 

UJEDINJENI NARODI


  UJEDINJENI NARODI

Ujedinjeni narodi su međunarodna organizacija čiji su članovi suverene države. Ona je skoro univerzalna po članstvu, nadležnostima i globalnim ciljevima. Okrenuta je, u prvom redu, jačanju međunarodnog mira i sigurnosti, poštovanju principa ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda (dekolonizacija), razvoju prijateljskih odnosa među državama i međunarodne suradnje na rješavanju problema ekonomskog, socijalnog, kulturnog i humanitarnog karaktera, uključujući zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. U tu svrhu stvorena je široka mreža međunarodnih organizacija koje imaju status specijaliziranih agencija UN ili se uklapaju u sistem UN. Sjedište Tajništva UN je u New Yorku, dok su pojedini dijelovi sistema locirani po cijelom svijetu kao npr. u Ženevi, Beču, Rimu, Nairobiju, Haagu, Ateni, Tokiju i Kopenhagenu.

Pedeset i jedna država sudjelovala je u osnivanju UN-a na konferenciji u San Franciscu 1945, temeljni dokument Povelja UN stupila je na snagu 24. listopada iste godine (ovaj dan se slavi kao Dan UN). Danas UN imaju 193 članice.

Dok se svjetska populacija od prije pola stoljeća do danas udvostručila, opseg svjetskog gospodarstva višestruko povećao, a globalno informacijsko povezivanje promijenilo pojam vremena i prostora, organizacija UN-a ostala je gotovo nepromijenjena. Nova gospodarska i politička stvarnost ne odražava se u sustavu UN-a, posebice njenog središnjeg obvezujućeg tijela, Vijeća sigurnosti.

Ujedinjeni narodi imaju šest glavnih tijela: Opću skupštinu, Vijeće sigurnosti, Gospodarsko i socijalno vijeće, Starateljsko vijećeTajništvo i Međunarodni sud. Između šest glavnih organa postoje velike razlike po važnosti, djelokrugu rada i ovlastima u odlučivanju, a što se vidi i iz njihovih međusobnih odnosa.