Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Republika Hrvatska od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom (SEI).

Jedan od glavnih ciljeva predsjedanja Republike Hrvatske je jačanje temeljnog usmjerenja Srednjoeuropske inicijative – pružanje potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a. Nadalje, prioriteti hrvatskog predsjedanja usmjereni su na: prijenos znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarsku suradnju, suradnju na području kulture, izazove migracija, intenziviranje suradnje SEI-a s drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama te nastavak parlamentarne suradnje.

Tako je krajem travnja ove godine u Zagrebu, u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova, održan stručni sastanak o izgradnji kapaciteta u procesu EU integracija pod nazivom „Knowledge sharing for building stronger partnerships in the process of European integration“.

Planirano je i održavanje stručnih konferencija o kombiniranom prijevozu, energetskoj učinkovitosti i kulturnim rutama.

U prvoj polovici lipnja održat će se dva ministarska sastanka. U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, 6. lipnja u Zagrebu održat će se ministarski sastanak o jačanju kohezije i kompetitivnosti kroz regionalnu suradnju.

Dana 11. lipnja u Splitu organiziran je godišnji sastanak ministara vanjskih poslova SEI-a, čiji domaćin je potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Kao središnji kulturni događaj predsjedanja, 14. kolovoza će pod pokroviteljstvom SEI-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama biti održan koncert Andreasa Ottensamera na klarinetu i Joséa Gallarda na glasoviru.

U okviru hrvatskog predsjedanja SEI-em planirano je održavanje sastanka na vrhu krajem godine.

Srednjoeuropska inicijativa je jedan od najstarijih foruma regionalne suradnje u srednjoj i istočnoj Europi. Osnovana je 1989. godine u Budimpešti, a u njezinom je članstvu osamnaest država: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

Najvažniji strateški ciljevi SEI-a su potpora državama članicama na njihovom eurointegracijskom putu, poticanje usklađivanja država članica SEI-a s EU standardima te implementacija malih i srednje velikih projekata. SEI povezuje multilateralnu diplomaciju i upravljanje projektima, kao primatelj i kao davatelj pomoći, te predstavlja poveznicu između EU makroregija. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.

Republika Hrvatska je članica SEI-a od 1992. godine. Prvi je put presjedala Inicijativom 1998. godine.

Više informacija o Srednjoeuropskoj inicijativi (SEI)

Kalendar aktivnosti predsjedanja Republike Hrvatske SEI-em

Kalendar aktivnosti hrvatskog predsjedanja SEI
SEI Akcijski plan 2018.-2020. pročitajte OVDJE
Dodatak SEI Akcijskom planu pročitajte OVDJE