Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Međunarodna konferencija Croatia Forum prvi put je održana 2006. kao sastanak na vrhu šefova država i vlada na temu "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju", a ključni su naglasci bili vezani uz proces integracije u EU i NATO te sigurnosna pitanja. Hrvatska je tada bila tek u prvoj godini pregovora s Europskom unijom. Crna Gora je u lipnju iste godine održala referendum o neovisnosti, čime je prestala postojati Država Srbija i Crna Gora, a početkom 2006. započeli su međunarodni pregovori o konačnom statusu Kosova.

Perspektiva euroatlantskih integracija i sigurnost, bile su teme, ili bolje rečeno – zajednički nazivnici, kojima se započinjao međusobni dijalog i gradilo povjerenje unutar regije.

Iduće, 2007. g. tema “Novi jug Europe” je opet bila vezana uz pitanja stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe. Polako je sazrijevala svijest da bez stabilnosti i sigurnosti cijele regije, nema ni gospodarskog napretka, a niti napretka u euroatlantskim integracijama. Tako je idući summit 2008. održan na temu “Sigurnost, razvoj i prosperitet”, i to samo tri mjeseca nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za Članstvo u NATO-u.

2009. g. tema je bila “Europski strateški imperativi - energija, investicije i razvoj". Podsjetimo, bilo je to nakon “plinske krize” u Europi, u siječnju iste godine.

U godini u kojoj je Hrvatska završila pregovore, 2011. tema summita je bila okrenuta budućnosti „Novo desetljeće za jugoistok Europe – završetak tranzicije", a iduće, 2012. g. fokus je bio usmjeren na rezultate i uspjehe prethodnih procesa “Izgradnja države i EU iskustvo" .

Prošle, 2013. godine u kojoj je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije summit je uspješno pretvoren u forum, a aktualna, kako onda tako i danas, tema „Europska energetska sigurnost" okupila je tri potpredsjednika vlada, sedam ministara vanjskih poslova, državne tajnike te brojne druge visoke dužnosnike.