Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Republika Hrvatska od 15. ožujka 2016. godine predsjeda Partnerstvom za jednake budućnosti (Equal Futures Partnership), inovativnom multilateralnom inicijativom kojoj je cilj potaknuti države članice na djelovanje u cilju gospodarskog i političkog osnaživanje žena.

Partnerstvo za jednake budućnosti pokrenule su Sjedinjene Američke Države 2012. godine, tijekom jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a, nastavno na poziv predsjednika Baracka Obame svjetskim državnicima da se angažiraju na uklanjanju prepreka za ravnopravno sudjelovanje žena u gospodarskom i političkom životu. U nepune četiri godine djelovanja, Partnerstvo se s jedanaest država osnivačica proširilo na 29 članica, uključujući Europsku uniju, a partnere nalazi i u privatnom sektoru te neprofitnim i multilateralnim organizacijama.

Članice Partnerstva obvezale su se provoditi zakonodavne, institucionalne i političke reforme koje će ženama osigurati punopravno sudjelovanje u javnom i političkom životu na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te vodeću ulogu i prednosti inkluzivnog gospodarskog rasta. U tom smislu, svaka država članica Partnerstva, u suradnji s ključnim sudionicima, postavlja konkretne nacionalne ciljeve te periodično izvještava o napretku. Članice Partnerstva međusobno se podupiru te razmjenjuju iskustva i dobre prakse u fleksibilnom i dinamičnom okruženju.

Republika Hrvatska pridružila se Partnerstvu za jednake budućnosti u travnju 2013. godine s čvrstim uvjerenjem da djelujući na ostvarenju zajedničkih ciljeva u pogledu gospodarskog i političkog osnaživanja žena, zajedno s ostalim partnerima možemo znatno pridonijeti promicanju ravnopravnosti spolova i stvaranju većih mogućnosti za žene i djevojčice u našim društvima i širom svijeta.

U okviru Partnerstva, Hrvatska je na nacionalnom planu postavila ciljeve na području političke participacije žena, jačanja socijalnog i ekonomskog položaja ruralnih žena, poticanja ženskog poduzetništva i unaprjeđenja položaja žena na tržištu rada, a na međunarodnom planu obvezala se na pružanje potpore ženama i djevojčicama u konfliktnim i postkonfliktnim društvima, u sklopu projekata razvojne suradnje.

Republika Hrvatska službeno je preuzela od SAD-a ovogodišnje predsjedanje inicijativom na marginama 60. zasjedanja Komisije o položaju žena (New York, 15. ožujka 2016.). Tim povodom, MVEP je u suradnji sa Državnim tajništvom SAD-a organizirao otvoreni forum posvećen borbi protiv nasilja nad ženama (Tackling Violence Against Women as a Prerequisite for Sustainable Development) na kojem je sudjelovalo 7 ministara država članica Partnerstva. Nadalje, tijekom proljetnog sastanka Svjetske banke u Washingtonu, ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je u svojstvu predsjedatelja na sastanku Partnerstva koji je 15. travnja održan na marginama ovog skupa, a bio je posvećen ekonomskom osnaživanju žena.

Program hrvatskog predsjedanja Partnerstvom, pod geslom „Osigurajmo budućnost ženama diljem svijeta“ uključuje globalni skup na najvišoj razini, pod predsjedanjem predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a planira se održati u New Yorku, na marginama ovogodišnjeg 71. zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Za više informacija o inicijativi, posjeti stranice : www.equal-futures.org