Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Partnerstvo za jednake budućnosti
(Equal Futures Partnership)

Republika Hrvatska od 15. ožujka 2016. godine predsjeda Partnerstvom za jednake budućnosti (Equal Futures Partnership), inovativnom multilateralnom inicijativom kojoj je cilj potaknuti države članice na djelovanje u cilju gospodarskog i političkog osnaživanje žena.

Partnerstvo za jednake budućnosti pokrenule su Sjedinjene Američke Države 2012. godine, tijekom jesenskog zasjedanja Opće skupštine UN-a, nastavno na poziv predsjednika Baracka Obame svjetskim državnicima da se angažiraju na uklanjanju prepreka za ravnopravno sudjelovanje žena u gospodarskom i političkom životu. U nepune četiri godine djelovanja, Partnerstvo se s jedanaest država osnivačica proširilo na 29 članica, uključujući Europsku uniju, a partnere nalazi i u privatnom sektoru te neprofitnim i multilateralnim organizacijama.

Članice Partnerstva obvezale su se provoditi zakonodavne, institucionalne i političke reforme koje će ženama osigurati punopravno sudjelovanje u javnom i političkom životu na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini te vodeću ulogu i prednosti inkluzivnog gospodarskog rasta. U tom smislu, svaka država članica Partnerstva, u suradnji s ključnim sudionicima, postavlja konkretne nacionalne ciljeve te periodično izvještava o napretku. Članice Partnerstva međusobno se podupiru te razmjenjuju iskustva i dobre prakse u fleksibilnom i dinamičnom okruženju.

Republika Hrvatska pridružila se Partnerstvu za jednake budućnosti u travnju 2013. godine s čvrstim uvjerenjem da djelujući na ostvarenju zajedničkih ciljeva u pogledu gospodarskog i političkog osnaživanja žena, zajedno s ostalim partnerima možemo znatno pridonijeti promicanju ravnopravnosti spolova i stvaranju većih mogućnosti za žene i djevojčice u našim društvima i širom svijeta.

U okviru Partnerstva, Hrvatska je na nacionalnom planu postavila ciljeve na području političke participacije žena, jačanja socijalnog i ekonomskog položaja ruralnih žena, poticanja ženskog poduzetništva i unaprjeđenja položaja žena na tržištu rada, a na međunarodnom planu obvezala se na pružanje potpore ženama i djevojčicama u konfliktnim i postkonfliktnim društvima, u sklopu projekata razvojne suradnje.

Republika Hrvatska službeno je preuzela od SAD-a predsjedanje inicijativom na marginama 60. zasjedanja Komisije o položaju žena (New York, 15. ožujka 2016.). Tim povodom, MVEP je u suradnji sa Državnim tajništvom SAD-a organizirao otvoreni forum posvećen borbi protiv nasilja nad ženama (Tackling Violence Against Women as a Prerequisite for Sustainable Development) na kojem je sudjelovalo 7 ministara država članica Partnerstva. Nadalje, tijekom sastanka Svjetske banke u Washingtonu, ministar financija Zdravko Marić sudjelovao je u svojstvu predsjedatelja na sastanku Partnerstva koji je 15. travnja održan na marginama ovog skupa, a bio je posvećen ekonomskom osnaživanju žena.

Program hrvatskog predsjedanja Partnerstvom, pod geslom „Osigurajmo budućnost ženama diljem svijeta“ uključuje globalni skup na najvišoj razini, koji je održan pod predsjedanjem predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, na marginama 71. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, na temu gospodarskog i političkog osnaživanja žena. U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović kazala kako je političko vodstvo ključno u osiguranju pozitivnih trendova i pružanju potpore punom sudjelovanju žena u politici i poslovnom svijetu. Dodala je kako je, unatoč globalnim naporima, neravnopravnost spolova još uvijek duboko ukorijenjena u naša društva te žene i dalje zarađuju znatno manje, imaju manje imovine i nose teret neplaćenog rada i skrbi, a nasilje nad ženama i dalje pogađa svaku treću ženu. Predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako inicijativa „Partnerstva za jednake budućnosti“ potiče svoje članice na suradnju bez obzira na zemljopisne granice u pronalaženju najprimjerenijih rješenja. „Promičemo i podupiremo sparivanje na vrlo konkretnim problemima – od gospodarskog osnaživanja onih koji su preživjeli rodno temeljeno nasilje, preko osnaživanja žena na menadžerskim pozicijama u trgovini, do promicanja pozicije djevojaka i žena u IT sektoru“, istaknula je. Kao članica „Partnerstva za jednake budućnosti“ Hrvatska je i dalje snažno predana postizanju zajedničkog cilja, a to je osnaživanje žena u politici i gospodarstvu te konačno okončanje svih oblika seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović i zaključila kako smo svjesni da je još mnogo prostora za poboljšanje. Više na http://predsjednica.hr/objava/1/1/1127

Za više informacija o inicijativi, posjeti stranice : www.equal-futures.org