Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

BREXIT – OPĆENITO

11.04.2019.

Referendumom održanim 23. lipnja 2016. godine Ujedinjena Kraljevina glasovala je za napuštanje Europske unije, o čemu je britanska vlada službeno obavijestila predsjednika Europskog vijeća 29. ožujka 2017. godine.

Obavijest Ujedinjene Kraljevine dovela je do složenih pregovora koji su završili s nacrtom sporazuma o povlačenju između britanske vlade i Europskog vijeća, koje je Europsko vijeće odobrilo 25. studenog 2018. godine.

Postupak povlačenja države članice iz Europske unije uređen je člankom 50. Ugovora o Europskoj uniji. Prema njegovim odredbama članstvo Ujedinjene Kraljevine u Europskoj uniji trebalo je prestati, dvije godine nakon službene obavijesti, 29. ožujka 2019. godine. Ujedinjena Kraljevina je zatražila je produljenje dvogodišnjeg roka za povlačenje.

Slijedom zahtjeva UK, Šefovi država i vlada, na sastanku Europskog Vijeća (članak 50.), održanom 10. travnja 2019. godine, odobrili su produljenje roka za izlazak UK iz EU-a do 31. listopada 2019. ukoliko UK održi izbore za Europski parlament od 23.-26. svibnja.

Ukoliko UK ne održi izbore za Europski parlament, 1. lipnja 2019. izašla bi iz članstva EU, sa ili bez usvojenog Sporazuma.

Vlada UK prihvatila je odobreno produljenje.

Za Vladu Republike Hrvatske je ključno zaštititi prava državljana RH koji zakonito borave u UK do datuma povlačenja, kao i državljana UK koji u Republici Hrvatskoj zakonito borave do istog datuma, te im pružiti jasnoću i sigurnost glede njihova statusa nakon povlačenja UK iz EU-a. S obzirom da scenarij povlačenja UK iz EU bez dogovora postaje sve izvjesnijim, Vlada Republike Hrvatske trenutno poduzima sve potrebne mjere za primjenu reciprociteta, kako bi učinak povlačenja na živote građana i poslovne aktivnosti bio sveden na najmanju moguću mjeru.

Moguća su dva scenarija izlaska Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije:

Uređeni izlazak

Neuređeni izlazak (no-deal)