Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Vice Skračić, pomoćnik ministrice

Telefon: 01/4561-896

E-mail: vice.skracic@mvep.hr

Nacionalnost: Hrvat

Datum rođenja: 1. lipnja 1968.

 

Vice Skračić, karijerni diplomat zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1992. godine, trenutni je pomoćnik ministrice za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Tijekom svoje službe u Ministarstvu imenovan je na više položaja u multilateralnim (UN i sigurnosna pitanja) i bilateralnim poslovima te je obnašao dužnosti u Veleposlanstvu RH u Washingtonu, te Stalnim Misijama RH pri UN-u u New Yorku i Ženevi.

Prije imenovanja na trenutačni položaj obnašao je dužnost načelnika Sektora za Afriku, Bliski Istok, Aziju, Oceaniju, Rusiju i Istočno partnerstvo, a prije toga je bio voditelj Odjela za mirovne operacije i zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Od 2010. do 2013. bio je zamjenik veleposlanika RH u Washingtonu, a od lipnja 2011. do svibnja 2012.  otpravnik poslova Veleposlanstva. Prije toga obnašao je dužnost političkog koordinatora, a za vrijeme hrvatskog mandata u Vijeću sigurnosti UN-a (2008. i 2009.) bio je vršitelj dužnosti zamjenika stalnog predstavnika u Stalnoj misiji RH pri UN u New Yorku.

Tijekom svoje duge vanjskopolitičke karijere bio je imenovan i na više funkcija u UN-ovom sustavu, uključujući i potpredsjednika četvrtog sastanka država stranaka Otavske konvencije o protu-pješačkim minama u 2002. godini te supredsjedatelja Komisije o razoružanju UN-a 1999. godine.  

1989. godine diplomirao je politologiju i sociologiju na Sveučilištu New England u Australiji, a 1994. godine na Sveučilištu u Zagrebu završio je poslijediplomski studij međunarodnih odnosa.

Oženjen je Helenom Skračić i imaju jednog sina. Član je Rotary Club Zagreb od 2015. godine.