Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 18. veljače 2021. - Vizno izuzeće omogućit će lakše povezivanje i razvoj poslovnih veza sa SAD-om

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozdravio je podatak da je Hrvatska pala ispod tri posto odbijenih zahtjeva za američku vizu, istaknuvši da će ukidanje viza omogućiti nesmetano putovanje, lakše povezivanje i razvijanje poslovnih veza sa Sjedinjenim Državama.

Nekoliko mjeseci nakon što je potvrđeno da je Hrvatska pala ispod tri posto i ispunila ključan uvjet za njihovo ukidanje, otpravnica poslova veleposlanstva SAD-a Victoria Taylor objavila je u utorak podatak da je odbijeno 2,69 posto poslovnih i turističkih viza hrvatskih državljana.

"Ovo je znak da je Hrvatska u punom kapacitetu u transatlantskim odnosima", a ukidanjem viza omogućit će se "nesmetano putovanje hrvatskih državljana u SAD, pridonijeti lakšem povezivanju, kao i razvijanju poslovnih veza, a sve to na dobrobit hrvatskih građana, kao i znanstvene i poslovne zajednice", istaknuo je ministar Grlić Radman.

Ulazak u program viznog izuzeća jedan je od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske.

"To je rezultat doista uloženog napora nadležnih tijela RH, a vjerujem da bi ti rezultati bili i ranije ostvareni da nije bilo pandemije koronavirusa”, kazao je ministar.

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti će, ukoliko epidemiološka situacija to dopusti, posjetiti hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova vjerojatno krajem ožujka i "izvršiti evaluaciju na terenu određenih sigurnosno tehničkih dimenzija tog postupka", najavio je ministar Grlić Radman.

"Time bi se postupak potvrđivanja ispunjenja svih uvjeta mogao završiti u skoro vrijeme."

Izvor: Hina/MVEP