Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 16. travnja 2013. - U Nizozemskoj završena parlamentarna ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora

Nizozemski Senat je velikom većinom glasova (62 od 75) na plenarnoj sjednici u utorak, 16. travnja 2013. potvrdio Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Uz stranke koje su i ranije u Zastupničkom domu potvrdile Zakon (VVD, PvdA, CDA, D66, Zeleni, CU) u Senatu su se svojim glasom „za“ pridružili SP i stranka 50 Plus.

Prije glasovanja je predsjednica Odbora za EU poslove Tineke Strik (stranka Zelenih) u ime klubova stranaka VVD, PvdA, CDA, Zeleni, CU, D66 pročitala izjavu dobrodošlice Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Senata Fred de Graaf na kratko je prekinuo sjednicu da bi, on osobno i senatori pojedinačno, mogli čestitati hrvatskoj veleposlanici i nizozemskom ministru vanjskih poslova Fransu Timmermansu „na uspješno završenom značajnom projektu kako za RH tako i za Nizozemsku i cijelu EU“.

Tim činom je završen parlamentarni dio procesa ratifikacije Zakona o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji u Nizozemskoj. Procedura će se okončati potpisom nizozemskog monarha, a objavom u službenom glasilu isti stupa na snagu.

Zakon o Ugovoru o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji nizozemska je Vlada usvojila 16. prosinca 2011. U siječnju 2012. proslijeđen je na mišljenje Državnom vijeću, koje je u roku od mjesec dana dalo pozitivno mišljenje te je nakon potpisa Kraljice, 22. veljače 2012., Zakon upućen u parlamentarnu proceduru. Nakon održanih parlamentarnih izbora, Zakon je potvrđen u Zastupničkom domu nizozemskog parlamenta 5. veljače 2013.g. te je proslijeđen u Senat na konačnu parlamentarnu potvrdu.

 

Ured glasnogovornika