Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 07. listopada 2019. - Sastanak ministra Grlića Radmana s albanskim ministrom vanjskih poslova Gentom Cakajem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u ponedjeljak, 7. listopada 2019. godine, ministra vanjskih poslova Republike Albanije, Genta Cakaja, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su potvrđeni tradicionalno izvrsni bilateralni odnosi, na čijem će produbljenju dvije države zajednički raditi u duhu dobrosusjedstva, a temeljem Izjave o strateškom partnerstvu između Hrvatske i Albanije, koju su 2019. godine u Zagrebu potpisali predsjednici vlada Andrej Plenković i Edi Rama.

Posebno je istaknuto partnerstvo i savezništvo Albanije i Hrvatske u NATO-u te brojnim multilateralnim forumima i regionalnim inicijativama.

Ministri su razgovarali i o europskom putu Albanije. Tom je prigodom ponovljena snažna hrvatska podrška europskim težnjama Albanije u pravcu što skorijeg otvaranja pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji.  Ministar Grlić Radman naglasio je kako će tijekom predsjedanja Vijećem EU-a Hrvatska inzistirati da politika proširenja Europske unije na Zapadni Balkan ostane visoko na agendi EU-a, te da se temelji na individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih kriterija u pristupnom procesu. Tomu će pridonijeti i sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji će se održati u svibnju 2020. godine u Zagrebu.

Hrvatski ministar je naglasio nedavno danu podršku na sastanku Kvadrilaterale (Bugarska, Grčka, Hrvatska i Rumunjska) na margini 74. zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, koja je na hrvatsku inicijativu dana otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koja je uključila potpisivanje zajedničke deklaracije.

Ministar Grlić Radman najavio je održavanje već tradicionalnog sastanka Trilaterale (Albanija, Crna Gora i Hrvatska) do konca ove godine u Hrvatskoj.

Kolegi Cakaju čestitao je na uspješnom predsjedanju Američko-jadranskom poveljom, jedinstvenom inicijativom za pomoć zemljama jugoistočne Europe na njihovom euroatlantskom putu, te je zaželio puno uspjeha Albaniji u predstojećem predsjedanju Organizacijom za Europsku sigurnost i suradnju (OESS-om) u 2020. godini.