Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 01. travnja 2021. - Sastanak ministra Grlića Radmana i potpredsjednika Vlade Republike Sjeverne Makedonije za europska pitanja Nikole Dimitrova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 1. travnja 2021. godine, s potpredsjednikom Vlade Republike Sjeverne Makedonije za europska pitanja Nikolom Dimitrovom.

Na sastanku su potvrđeni tradicionalno prijateljski bilateralni odnosi, kao i nastavak potpore Republike Hrvatske europskom putu Sjeverne Makedonije. „Današnji susret potvrđuje kontinuitet partnerskog odnosa Republike Hrvatske i Republike Sjeverne Makedonije koji je na poseban način osnažen donošenjem odluke o otvaranju pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU“, rekao je ministar Grlić Radman. Dodao je da je neupitna daljnja politička i tehnička potpora Hrvatske europskoj integraciji Sjeverne Makedonije te da će se Hrvatska u tom svjetlu nastaviti zalagati za postizanje dogovora o Pregovaračkom okviru za Sjevernu Makedoniju kako bi se stekli uvjeti za održavanje Međuvladine konferencije i početak pristupnih pregovora.

Potpredsjednik Vlade Dimitrov je zahvalio na hrvatskoj potpori u procesu europskih integracija Sjeverne Makedonije. Istaknuo je kako Hrvatska u tom procesu već dugo ima ključnu ulogu, što je potvrdila davanjem zelenog svjetla Sjevernoj Makedoniji za početak pregovora za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a te u tom svjetlu očekuje nastavak bliske suradnje.

Ministar Grlić Radman dodao je kako trend odličnih političkih odnosa bez otvorenih pitanja zasigurno treba pratiti i intenzivnija suradnja u više područja od zajedničkog interesa, osobito ona u gospodarskom  sektoru. Također je zahvalio na financijskoj pomoći koju je Vlada Sjeverne Makedonije, kao i više tvrtki i građana iz te zemlje, uputila Hrvatskoj nakon potresa koji je krajem prošle godine pogodio područje Banovine.