Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Split, 10. veljače 2017. - Sastanak ministara vanjskih poslova nove inicijative Jadranska Trilaterala

U Splitu, 10. veljače 2017. godine, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Davor Ivo Stier, zajedno s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem i ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Ditmirom Bushatijem, inaugurirao je, na temelju prijedloga hrvatske strane, inicijativu Jadranska Trilaterala i zajedno s kolegama Bushatijem i Darmanovićem potpisao Zajedničku deklaraciju.

Ta inicijativa nastala je slijedom izvrsnih odnosa triju zemalja, kreirajući pritom temelj za daljnje razvijanje i produbljivanje trilateralne suradnje, što je ključni element za nastavak pridonošenja stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Europe i za euro-atlantski integracijski proces, obzirom na to da je jugoistočna Europa od strateške važnosti za Europsku uniju i NATO. Inicijativa će služiti i za intenziviranje međusobnog dijaloga triju država o pitanjima od zajedničkog interesa.

Neka od područja uključuju politički dijalog, također i u vidu euroatlantskih integracija, regionalnu i međunarodnu sigurnost, zaštitu okoliša, gospodarstvo i turizam, transport, energiju i infrastrukturu. Jadranska Trilaterala posvetit će se i unapređivanju suradnje s ciljem rješavanja izazova u područjima ekstremizma, terorizma i sigurnosnih pitanja. Zajednička deklaracija oslikava jasnu namjeru triju zemalja da bilateralna i trilateralna suradnja imaju puni potencijal oblikovanja čvrstog partnerstva između Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Potpredsjednik Vlade i ministar Stier ovom prigodom ponovio je hrvatsku potporu daljnjem napredovanju Crne Gore u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, kao i Albaniji za što skorije otvaranje pristupnih pregovora s EU. Također, iskazao je i potporu što skorijem ulasku Crne Gore u NATO savez te se s kolegama Bushatijem i Darmanovićem složio o važnosti suradnje u okviru Američko-jadranske povelje u području obrambene i vojne suradnje o čemu će se surađivati i u sklopu Jadranske Trilaterale.

Zajednička deklaracija Jadranska trilaterala

Izjava ministra Stiera

Preuzimanje

Izjava ministra Bushatija

Preuzimanje

Izjava ministra Darmanovića

Preuzimanje

Pitanja i odgovori

Preuzimanje