Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

New York, 16. srpnja 2019. - Republika Hrvatska predstavila postignuća u provedbi ciljeva održivog razvoja

Republika Hrvatska predstavila je u utorak, 16. srpnja 2019. godine, u središtu Ujedinjenih naroda u New Yorku, prvi Dobrovoljni nacionalni pregled RH (Voluntary National Review – VNR) postignuća Hrvatske u provedbi ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals – SDG). Riječ je o 17 ciljeva koji predstavljaju okvir djelovanja u području održivog razvoja za razdoblje do 2030. godine, u rasponu od područja zdravlja i obrazovanja, preko energije i ekonomskog rasta, do klimatskih promjena, pravosuđa i institucija. Izvješće je predstavila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Zdravka Bušić.

Predstavljanje prvog Dobrovoljnog nacionalnog pregleda pred UN-ovim Političkim forumom na visokoj razini, za Hrvatsku je prigoda za vrednovanje dosadašnjih postignuća u ispunjavanju ciljeva održivog razvoja. Izrada pregleda provedena je usporedno s izradom Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, kao temelja za provedbu UN-ove Agende 2030 u Republici Hrvatskoj.

Dobrovoljni nacionalni pregled postignuća u provedbi ciljeva održivog razvoja izradila je Vlada Republike Hrvatske temeljem doprinosa svih tijela državne uprave čiji su čelnici članovi Nacionalnog vijeća za održivi razvoj. U njegovu izradu bili su uključeni i predstavnici poslovne zajednice, čiji su primjeri dobre poslovne prakse objedinjeni od strane Hrvatske gospodarske komore, kao i predstavnici civilnog društva i ostalih nevladinih udruga.

 

Poveznica na: Dobrovoljni nacionalni pregled o provedbi Programa UN-a za održivi razvoj 2030