Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 09. svibnja 2019. - Priopćenje MVEP povodom obilježavanja Dana Europe 9. svibnja

Svake godine 9. svibnja slavimo Dan Europe i prisjećamo se Schumanove deklaracije kojom je predloženo stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, kao preteče današnje Europske unije.

Danas je Europa, unatoč svim izazovima s kojima je suočena, još uvijek simbol mira, blagostanja te kvalitete života. Europska unija predstavlja zajednicu vrijednosti visokih demokratskih standarda, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, obuhvaća široko tržište i nudi brojne prilike svojim građanima te osigurava visoku razinu sigurnosti te slobodu kretanja kako ljudi, tako i kapitala, robe i usluga.

Upravo danas, na Dan Europe i uoči skorašnjih izbora za Europski parlament, na sastanku čelnika država članica u Sibiu, na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković, usvojit će Deklaracija kojom se  naglašava da se suvremenim izazovima može suprotstaviti samo ujedinjena Europa. Deklaracija će potvrditi zajedničku odgovornost čelnika za daljnje jačanje Europske unije uz osiguranje bolje i svjetlije  budućnosti svih njezinih građana.

Hrvatska se danas, obilježavajući Dan Europe, ujedno prisjeća svog puta do našeg članstva u Europskoj uniji te priprema za predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine koje je pred nama, već u šestoj godini članstva, a gotovo trideset godina od samostalnosti. Predsjedanje će biti velika odgovornost za cijelu zemlju, najveći posao koji je državna uprava u takvom obimu ikada imala ali i prilika da Hrvatska pokaže da je spremna biti na čelu Europske unije te iskoristi tu ulogu za snažnije pozicioniranje ne samo u Uniji već i na međunarodnom planu.

U sljedećem razdoblju naglasak naših aktivnosti unutar Europske unije bit će nastavak rada na iskorištavanju prednosti članstva na dobrobit i u korist svih građana Hrvatske kao i daljnje jačanje pozicije Hrvatske u Europskoj uniji.