Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 16. lipnja 2017. - MVEP upućuje izraze sućuti povodom smrti Helmuta Kohla

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s velikom je tugom i iskrenom žalošću primilo vijest da je preminuo osobiti prijatelj Hrvatske, otac njemačkoga ujedinjenja i zaslužni Europljanin - njemački savezni kancelar dr. Helmut Kohl.

Helmut Kohl bio je savezni kancelar u četiri mandata od 1982. do 1998. Upravo u vrijeme dubokih i dramatičnih promjena u Europi. Njegova je izuzetna zasluga da je ostvareno ujedinjenje Njemačke usprkos mnogim političkim otporima. Nije manja niti njegova zasluga za unaprjeđivanje povijesnog projekta europskog ujedinjenja kojeg je razvijao u bliskoj suradnji s europskim državnicima velikih, ali i manjih država članica, jer je jedno od načela Kohlove europske politike bilo da je potrebna suglasnost malih i velikih država članica Europske unije za uspješnost europskog projekta. 

No, svakako je nemjerljiva njegova uloga u stvaranju uvjeta za međunarodno priznanje samostalne hrvatske države od strane šire međunarodne zajednice. Odlaskom Helmuta Kohla Hrvatska je ostala bez velikog prijatelja čiju podršku u ključnim trenucima nećemo zaboraviti. Republika Hrvatska sjeća se velikog njemačkog i europskog političara Helmuta Kohla s velikim poštovanjem i trajnom zahvalnošću.