Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 30. studenog 2017. - MVEP Pejčinović Burić sudjelovala na prvom dijelu Summita EU-AU

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 5. Sastanku na vrhu Afričke unije i Europske unije u Abidjanu, Côte d'Ivoire. Ministrica Pejčinović Burić skratila je sudjelovanje na sastanku nakon izricanja presude šestorici Hrvata iz BiH u Den Haagu i smrti generala Slobodana Praljka.

Sastanak na vrhu u Abidjanu održao se pod nazivom „Ulaganje u mlade za održivu budućnost“, a cilj mu je bio potvrditi i osnažiti partnerstvo Europe i Afrike. Zbog demografske dinamike te aktualnih izazova upravo su mladi prepoznati kao nositelj pozitivnih gospodarskih, demokratskih i društvenih promjena i održivog razvoja. Sastanak je održan na 10. obljetnicu usvajanja Zajedničke strategije EU-Afrika, kojom su definirani odnosi i strateški prioriteti suradnje. Ovi prioriteti uključuju pitanja mira i sigurnosti, dobrog upravljanja, demokracije i ljudskih prava, a poseban se naglasak stavlja na gospodarsku dimenziju ovih odnosa. Na sastanku je bilo riječi i o migracijama kao globalnom izazovu u kojem Europa i Afrika imaju zajedničke ciljeve. 

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Pejčinović Burić se u okviru sastanka na vrhu susrela i s predstavnicima mladih, te s njima razgovarala o važnosti stvaranja perspektiva za njihov razvoj i uključivanje u procese odlučivanja, kao i potrebe njihovog angažmana u razvoju i transformaciji društava i zajednica iz kojih dolaze.

Ministrica Pejčinović Burić je na marginama sastanka održala bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Egipta Samehom Hassanom Shoukryijem i Etiopije Worknehom Gebeyehuom. Sastanci s afričkim partnerima imali su za cilj promicanje i revitalizaciju gospodarskih veza Hrvatske s Afrikom, kojoj Hrvatska želi staviti na raspolaganje znanja, vještine i tehnologiju te surađivati na projektima s visokom razvojnom vrijednosti.