Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 28. prosinca 2017. - MVEP notom pozvao Republiku Sloveniju da se suzdrži od jednostranih poteza i na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu kojom je u vezi s najavom slovenske strane o namjeri početka jednostrane provedbe arbitražne odluke od 29. lipnja 2017. godine, kao i slijedom zakonskih i provedbenih propisa koje je Republika Slovenija usvojila tijekom prosinca 2017. u svrhu provedbe arbitražne odluke, pozvalo slovenska tijela državne vlasti na suzdržanost, izbjegavanje incidenata i nepoduzimanje jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu Republike Hrvatske.

Diplomatskom je notom Republika Hrvatska pozvala slovensku stranu da ostane privržena mirnom rješavanju otvorenih pitanja, kao što i priliči dvjema susjednim državama, članicama EU i saveznica u NATO, te ujedno upozorila na neprihvatljivost poduzimanja jednostranih mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu na štetu Republike Hrvatske. Svaki takav potez bio bi neprihvatljiv, pri čemu bi mjere koje bi uključivale prijetnju silom ili primjenu sile, prema Povelji Ujedinjenih naroda, predstavljale tešku povredu međunarodnog prava.

U diplomatskoj se noti podsjeća da je provedba arbitražnih odluka u međudržavnim odnosima u potpunosti prepuštena dobrovoljnoj provedbi i dogovoru između stranaka spora te da je Republika Hrvatska bila potpuno jasna u porukama kako ne može prihvatiti navedenu odluku i neće je provesti. Republika Hrvatska je izašla iz arbitražnog postupka na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora iz 2015. godine, nakon što je otkriveno da je Republika Slovenija svojim djelovanjem prekršila međunarodno pravo i povrijedila odredbe Arbitražnog sporazuma, kao što je to naknadno utvrdio i sam arbitražni sud. Tim protupravnim djelovanjem nepopravljivo je kompromitiran arbitražni postupak i njegova vjerodostojnost.

U noti se ističe spremnost Republike Hrvatske da s Republikom Slovenijom neposrednim dogovorom riješi ovo još uvijek otvoreno pitanje granice, za što je Republika Hrvatska predložila i odgovarajući pravni okvir te je spremna pregovarati o konačnom smjeru protezanja granične crte koji bi bio u interesu i jedne i druge države, kao i stanovnika obiju država.  

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posebno je naglasilo kako od slovenske strane, odnosno slovenskih tijela državne vlasti, očekuje da ne poseže za primjenom bilo kakvih jednostranih, pa i represivnih mjera i sredstava u pokušaju provedbe arbitražne odluke, te da se, najprije u interesu stanovnika obje države koje žive u pograničnim područjima, suzdrži od djelovanja koja bi mogla dovesti do incidenata i nepotrebnog podizanja napetosti. Slovenska je strana zaključno pozvana da svoje djelovanje usmjeri na pronalaženje konstruktivnog i obostrano prihvatljivog rješenja za ovo otvoreno pitanje između dviju država.