Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 20. veljače 2015. - Ministrica Pusić u službenom posjetu Brazilu, Kolumbiji i Čileu

Prva potpredsjednica  Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić boravit će od 23. do 28. veljače u službenom posjetu Brazilu i Kolumbiji te će u Čileu sudjelovati na konferenciji na visokoj razini „Žene na vlasti i donošenje odluka: činimo svijet drukčijim“.

Tijekom boravka u Braziliji 23. i 24. veljače, ministrica Pusić susrest će se sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Savezne Republike Brazil, zatim ministrom obrane Jacquesom Wagnerom, te Eleonorom Menicucci, ministricom za žensku politiku.
Posjet ministrice Pusić Brazilu prvi je posjet visokog hrvatskog dužnosnika toj zemlji nakon osamnaest godina, odnosno od 1997.g. kada je u posjetu bio tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. Bivši brazilski ministar vanjskih poslova Antonio Patriota bio je prvi strani dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku prvog dana našeg članstva u EU 1. srpnja 2013. što je bio i prvi posjet jednog brazilskog ministra Hrvatskoj.
Brazil je šesta po veličini svjetska ekonomija s velikim potencijalom za gospodarski rast, bogatim prirodnim resursima, ogromnim potencijalom u poljoprivredi, turizmu, energetici, naftnoj industriji i uslužnim djelatnostima. Hrvatsko članstvo u EU trebalo bi dati novi poticaj za gospodarsku suradnju s Brazilom obzirom da je Brazil jedan od deset europskih strateških partnera u svijetu, ali prije svega i poticaj za hrvatsko-brazilske bilateralne odnose, posebno na području gospodarstva, konkretno brodogradnje, off-shore industrije istraživanja nafte i plina, pomorskog prijevoza i logistike, energetike, građevinskog i ITC sektora (posebno prometna infrastruktura), kao i vojno-obrambenog sektora Hrvatske, a u izaslanstvu ministrice bit će i član Uprave RH Alan.
Više o gospodarskim odnosima: http://gd.mvep.hr/hr/strana-trzista/    

Službeni posjet prve potpredsjednice Vlade i mvep Pusić Kolumbiji, 25. i 26. veljače prvi je posjet jednog visokog hrvatskog državnog dužnosnika toj zemlji još od uspostave bilateralnih odnosa prije dvadeset godina. To je ujedno i uzvratni posjet, s obzirom da je kolumbijska ministrica vanjskih poslova María Ángela Holguín Cuéllar boravila u posjetu Hrvatskoj prošle godine kada je posjetila i DOKING. U Kolumbiji će u ministričinom izaslanstvu, osim člana Uprave RH Alan biti i predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje.
Osim sa svojim domaćinom, ministricom vanjskih poslova Holguín Cuéllar, ministrica Pusić sastat će se sa Jorgeom Enriqueom Bedoyom, zamjenikom ministra obrane Republike Kolumbije za međunarodne i političke poslove, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja.
Kolumbija je u središtu aktivnosti EU u Latinskoj Americi jer se radi o zemlji primateljici najvećeg volumena razvojne pomoći EU u tom dijelu svijeta. Hrvatska je još od 2009. godine prisutna u Kolumbiji s projektima humanitarnog razminiranja (obuka, regulatorni okvir minskog djelovanja), koji se provode uz potporu MVEP-a (u počecima se suradnja odvijala u sklopu programa Organizacije Američkih Država u Kolumbiji, a zatim je prešla u sustav bilateralne razvoje suradnje Hrvatska-Kolumbija). Predstavnici Hrvatskog centra za razminiranje izravno su zaduženi za implementaciju projekata u Kolumbiji, a potpisivanjem sporazuma učvrstit će se prisutnost Hrvatske u Kolumbiji u tom sektoru čime se otvara mogućnost provedbe drugih bilateralnih razvojnih projekata.
Aktivnosti HCR-a u Kolumbiji i suradnja s Ministarstvom obrane, omogućili su plasman strojeva za razminiranje DOK-ING-a na tržište Kolumbije što predstavlja uspješan primjer korištenja sustava razvojne suradnje u funkciji promicanja gospodarstva, a tvrtka Šestan-Busch ima i službenog predstavnika u Bogoti.

U Santiagu se 27. i 28. veljače održava konferencija na visokoj razini “Women in Power and Decision-making: Making a World of Difference”, u organizaciji predsjednice Čilea Michelle Bachelet i UN Women, koja je dio kampanje Beijing +20 koju je potaknula agencija UN Women koja za cilj ima implementaciju Beijing Deklaracije posebno na području uloge žena u odlučivanju. Konferencija na kojoj će osim čileanske predsjednice Bachelet, predsjednice Litve Dalie Grybauskaite, sudjelovati i brojne žene liderice iz privatnog i javnog sektora, donijet će i konkretne preporuke u okviru kampanje Beijing+20 i uoči sastanka Komisije o statusu žena koja će se održati u ožujku ove godine u New Yorku.
Uz sudjelovanje na konferenciji ministrica Pusić sastat će se i sa svojim domaćinom ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom s kojim će, osim o bilateralnim odnosima, razgovarati i o mogućnostima poticanja gospodarske suradnje.
Više o gospodarskim odnosima: http://gd.mvep.hr/hr/strana-trzista/  

Izjava prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić uoči službenog posjeta Brazilu, Kolumbiji i Čileu:

Preuzimanje