Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Tokyo, 24. ožujka 2019. - Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala na konferenciji Svjetskog skupa žena

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, u sklopu radne posjete Japanu, sudjelovala je od 22. do 24. ožujka u Tokiju na konferenciji WAW. Konferencije Svjetskog skupa žena organiziraju se pod službenim pokroviteljstvom Japana, a glavna tema ove godine bila je “Različitost – budućnost kakvoj težimo”. Cilj inicijative je povezivanje žena koje su na čelu država, vlada, ministarstava te vodećim položajima u korporativnom sektoru u kontekstu osnaživanja uloge žena u društvu. Glavni gost ovogodišnje konferencije bila je Malala Yousafzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2014. godinu te Visoka povjerenica za ljudska prava UN Michelle Bachelet Jeria.

Ministrica Pejčinović Burić sudjelovala je na panelu posvećenom važnosti zastupljenosti različitosti u medijima te na zaključnom panelu konferencije. Na prvom panelu osvrnula se na ulogu medija u oblikovanju i mijenjanju stereotipa o ulozi žena u društvu te globalne trendove. Ministrica je istaknula važnost utjecaja medija na položaj žena u društvu i probleme s kojima se suočavaju žene u medijskom prostoru.

Na zaključnom panelu ministrica Pejčinović Burić je govorila o važnosti podizanja svjesti o ravnopravnoj ulozi žena i muškaraca te osnaživanju žena kao faktora u izgradnji mira i rješavanju sukoba.

U uvodnom dijelu konferencije održan je susret i s predsjednikom Vlade Japana Shinzom Abeom kojem je ponovljen poziv predsjednika Vlade Republike Hrvatske u bilateralni posjet. U sklopu konferencije održan je i radni sastanak ministrica vanjskih poslova.