Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 13. travnja 2018. - Ministrica Pejčinović Burić sastala se s europskim povjerenikom Mimicom

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sastala se u petak, 13. travnja 2018. godine s povjerenikom Europske komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Nevenom Mimicom.

Tema sastanka bila je razvojna politika Republike Hrvatske i njena komplementarnost s ciljevima i aktivnostima razvojne i humanitarne politike Europske unije. Sugovornici su podcrtali važnost budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razvojnu politiku EU kao najvećeg svjetskog donatora, provedbu UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj i pronalaska modaliteta djelotvornijeg korištenja kapaciteta novih i malih donatora u razvojnoj politici EU, kao i važnost suradnje s EK u informiranju građana o razvojnoj suradnji. Isto tako naglašeno je kako je potrebno poticati jače uključivanje hrvatskih tvrtki u projekte financirane kroz Europski plan za vanjska ulaganja.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je aktivnosti Republike Hrvatske provedene od usvajanja Nacionalne strategije razvojne suradnje za razdoblje 2017.-2021., i važnost potrebe uključivanja dionika iz privatnog sektora, civilnog društva te akademske zajednice u razvojnu politiku EU-a.