Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 15. ožujka 2017. - Ministri Stier i Darmanović o bilateralnim odnosima Hrvatske i Crne Gore

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier sastao se u srijedu, 15. ožujka o. g., sa Srđanom Darmanovićem, ministrom vanjskih poslova Crne Gore, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

(Hina) - Hrvatska podupire Crnu Goru na njezinom europskom i euroatlantskom putu i smatra da je to u geostrateškom interesu i interesu sigurnosti Europe, izjavio je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier nakon susreta s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem.

"Hrvatska i Crna Gora i kroz Jadransku trilateralu, ali i bilateralno, održavaju intenzivne odnose i u smislu promicanja i potpore Crnoj Gori na europskom i euroatlantskom putu (...) Crna Gora je dobila pozivnicu za NATO i pri kraju je proces ratifikacije. Istaknuli smo da je to i u geostrateškom interesu i u interesu sigurnosti Europe", kazao je ministar Stier i izrazio optimizam glede skorog dovršenja tog procesa.

Hrvatski sabor je ratificirao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u 25. studenoga 2016.

Darmanović je kazao da se zahvaljuje Hrvatskoj na svemu što je napravila i dalje radi na "našoj strpljivoj borbi da ostvarimo svoje članstvo u NATO-u, kao i u Europskoj uniji jer su to dva glavna kamena temeljca vanjske politike naše zemlje".

"Hrvatska je ratificirala Protokol o pristupanju NATO-u i jako dobro razumije potrebe regije i da je crnogorsko članstvo još jedna karika u lancu koja nedostaje", rekao je Darmanović i izrazio uvjerenje da će na summitu NATO-a u Bruxellesu u svibnju Crna Gora postati 29. članica Saveza.

"Vjerujemo da će to pridonijeti stabilnosti regije i da će to na neki način koristiti i drugim aspirantima, našim susjedima, za koje smo mi zainteresirani da napreduju", dodao je crnogorski šef diplomacije.

Darmanović se osvrnuo i na sigurnosnu situaciju u regiji koja se "ne smije ignorirati". Podsjetio je da je Crna Gora imala svoje sigurnosne izazove i da se uspješno othrvala, ocjenjujući da "naša regija treba kontinuirani angažman EU-a i NATO-a".

Također je podsjetio na riječi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu koja je upozorila da "miješanje trećih strana na zapadnom Balkanu predstavlja prijetnju euroatlantskim integracijama".

"To ne bi bio najpoželjniji scenarij", kazao je Darmanović i poručio da "Crna Gora zna gdje ide".

On je istaknuo da Hrvatska svesrdno pomaže Podgorici na njezinom putu u Europsku uniju, "od samog početka do danas" i podsjetio da je njegova zemlja otvorila 26 pregovaračkih poglavlja i zatvorila dva poglavlja.

Po njegovim riječima, dvije zemlje su "napornim radom postigle da predstavljaju neku vrstu lidera europskih integracija".

Dvojica ministara su gospodarsku suradnju ocijenili dobrom, posebice u građevinskom sektoru, istaknuvši da postoji ambicija jačanja suradnje i na području energetike.

"Investicije hrvatskih gospodarstvenika u Crnoj Gori su prisutne. Želimo dodatno potaknuti trgovinsku razmjenu i u tom kontekstu razgovarali smo o jačanju odnosu između naših gospodarstvenika. Što se infrastrukturnih projekata tiče tu je potpora za Jadransko-jonsku autocestu i Jadransko-jonski plinovod", kazao je šef hrvatske diplomacije.

Glede otvorenih pitanja između dviju zemalja, Stier je kazao da su Hrvatska i Crna Gora u "ojačanom ozračju dobrosusjedskih odnosa i da su pristupili svim tim pitanjima s namjerom da se ona počnu rješavati".

"I u otvorenim pitanjima se stvari kreću uzlaznom linijom. Postoji izražena spremnost da se problemi otvorenih pitanja rješavaju zajednički, u dogovoru i bez ishitrenih koraka", istaknuo je Darmanović i dodao da crnogorska strana želi da se taj trend nastavi posjetom premijera Andreja Plenkovića Crnoj Gori.

Izjava ministra Stiera

Preuzimanje

Izjava ministra Darmanovića

Preuzimanje

Pitanja i odgovori

Preuzimanje