Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Trst, 12. srpnja 2017. - Ministarski sastanak u okviru Berlinskog procesa

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je 12. srpnja 2017. godine u Trstu na sastanku ministara vanjskih poslova održanom u okviru sastanka na vrhu Berlinskog procesa. Na sastanku, kojem je domaćin bio talijanski ministar vanjskih poslova Angelino Alfano, sudjelovali su ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, zatim ministri i predstavnici država članica EU koje sudjeluju u Berlinskom procesu (Austrije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije), povjerenik EK za proširenje Johannes Hahn, predstavnici regionalnih organizacija (Srednjoeuropske inicijative, Vijeća za regionalnu suradnju i Jadransko-jonske inicijative) te Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO).

Na sastanku se raspravljalo o zajedničkim izazovima poput borbe protiv terorizma i radikalizacije, problemu migracija, političkoj dimenziji regionalne suradnje, kao i dijalogu s civilnim društvom i predstavnicima mladih.

Ministrica Pejčinović Burić u sastavu izaslanstva predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala je i na sastanku na vrhu Berlinskog procesa te na sastanku s predsjednikom Hrvatske zajednice Trst i predsjednikom Saveza hrvatskih zajednica u Talijanskoj Republici Damirom Murkovićem.

Usvojena deklaracija (TRIESTE WESTERN BALKANS SUMMIT - Declaration by the Italian Chair)