Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Bukurešt, 14. ožujka 2017. - Ministar Stier za jačanje bilateralne suradnje s Rumunjskom

(Hina) - Rumunjska i Hrvatska žele intenzivirati bilateralne odnose, od političkih do trgovinskih, a članstvo dviju zemalja u Europskoj uniji i NATO-u daje im okvir unutar kojeg to mogu postići, izjavio je u utorak u Bukureštu potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier nakon sastanka s rumunjskim ministrom vanjskih poslova Teodor-Viorelom Meleşcanuom.

"Rumunjska i Hrvatska su tijekom proteklih 25 godina i uspostave diplomatskih odnosa postale članice EU-a i NATO-a. To je okvir unutar kojega bismo željeli pojačati našu bilateralnu suradnju", kazao je Stier.

Dodao je da su dvije strane pripremile dva bilateralna sporazuma koja su spremna za potpisivanje i koja će dati dodatni poticaj suradnji između dviju zemalja - jedan se odnosi na zaštitu povjerljivih podataka, a drugi je memorandumu o jačanju vojne suradnju dviju članica NATO-a.

Govoreći o trgovinskim odnosima Stier je najavio uvođenje izravnih letova od 19. svibnja između Zagreba i Bukurešta tri puta tjedno.

"Vjerujemo da je to jedan konkretan korak u približavanju dviju država", rekao je Stier i izrazio nadu u jačanje suradnje između poslovnih zajednica i dviju trgovinskih komora.

Podsjetio je i da dvije zemlje dijele rijeku Dunav te kazao da je uspostavljena suradnja između luka u Constanti i Vukovaru. Izrazio je zadovoljstvo zbog povećanja broja rumunjskih turista u Hrvatskoj za 20 posto i činjenice da sve više hrvatskih građana posjećuje Rumunjsku.

"Mislim da je to odličan trend", kazao je ministar.

Potvrdio je da obje zemlje žele postati punopravne članice Schengena te najavio suradnju Zagreba i Bukurešta glede predsjedanja Vijećem Europske unije "u vremenu koje je puno izazova". Rumunjska će Vijećem EU-a predsjedati u prvoj polovici 2019., a Hrvatska u prvoj polovici 2020.

Po njegovim riječima, dvije zemlje Europu vide kao cjelovitu i bez daljnjih podjela, uz snažnu potporu politici proširenja.

"Dijelimo viziju Europe koja je cjelovita i slobodna, viziju Europe bez novih podjela", kazao je Stier.

U okviru europskih politika, kazao je Stier, dvije zemlje vrlo snažno podržavaju politiku proširenja.

"Ona je bila, a i dalje jest vrlo uspješno oruđe za promicanje stabilnosti. Hrvatska i Rumunjska imaju identična stajališta glede jačanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi", kazao je šef hrvatske diplomacije.

Istaknuo je izvrsnu suradnju u području zaštite nacionalnih manjina, hrvatske manjine u Rumunjskoj i rumunjske manjine u Hrvatskoj i najavio otvaranje u Zagrebu rumunjske pravoslavne župe. Stier se u Bukureštu sastao i s Danielom, patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve.

Ovo je prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Bukureštu u proteklih sedam godina.

Tijekom posjeta Bukureštu ministar Stier se osim susreta s kolegom, ministrom vanjskih poslova Teodor-Viorelom Meleşcanuom, susreo i s predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom, predsjednikom Senata Călinom Popescu-Tăriceanuom, predsjednikom Vlade Sorinom Mihaiom Grindeanuom, predsjednikom Zastupničkog doma Nicolae-Liviuom Dragneaom te s ministricom za Rumunje u inozemstvu Andreeom Păstîrnac, delegiranom ministricom za europske poslove Anom Birchall i patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Njegovim Blaženstvom Danielom.

Izjava ministra Stiera

Preuzimanje