Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Split, 30. lipnja 2016. - Ministar Kovač: Arbitražni postupak za Hrvatsku više nije relevantan

(Hina) - Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač je rekao u četvrtak kako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka za rješavanje graničnog prijepora između Hrvatske i Slovenije te da taj postupak za nju više nije relevantan, nakon što je arbitražni sud odlučio nastaviti arbitražu.

"Za hrvatsku arbitražni postupak više nije relevantan. Hrvatska više nije stranka u postupku i izašla je iz postupka i, prema tome, mi više ne komentiramo nakane arbitražnog suda," rekao je Kovač novinarima kasno poslijepodne u Split u stanci Ljetnje škole u "Mediteran -Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode."
Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će arbitražni sud nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako je Slovenija kršila sporazum, jer smatra da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.
Po tumačenju ministra Kovača arbitražni sud je svojim postupcima narušio vlastiti ugled na međunarodnom planu.
Kovač je u na zatvorenoj Ljetnjoj školi "Mediteran-Geopolitika i Europske integracije, izazovi i prigode", održao govor o, kako je rekao novinarima, odnosima između Europske unije i Sjeverne Amerike i nužnosti suradnje EU, SAD i Kanade.
"Važno je da nastavimo surađivati jer mi smo jedna velika obitelj, dijelimo iste vrijednosti i povezani smo. Sjeverna Amerika je napučena ljudima podrijetlom iz Europe i moramo toga biti svjesni," kazao je Kovač.