Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Kotor/Donja Lastva, 04. lipnja 2020. - Ministar Grlić Radman s apostolskim administratorom Kotorske biskupije Rrokom Gjonlleshajem i predstavnicima hrvatske manjine u Crnoj Gori

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetio je, 4. lipnja 2020. godine, Kotor i Donju Lastvu prvog dana dvodnevnog službenog posjeta Crnoj Gori. Ministar Grlić Radman susreo se u Kotoru s apostolskim administratorom Kotorske biskupije i barskim nadbiskupom mons. Rrokom Gjonlleshajem. Nakon obilaska katedrale Svetog Tripuna, ministar Grlić Radman izjavio je da su Hrvati Boke, zajedno sa svojim svećenicima, čuvari duge kršćanske i hrvatske tradicije te europske kulture. „Ove crkve i kapele govore o jednom velikom bogatstvu, povijesnoj kulturi čovječanstva, europskoj kulturnoj baštini koju trebamo održavati i čuvati i sjećati se na civilizaciju kako bi u sadašnjosti znali graditi bolju budućnost“, poručio je ministar.

Ministar Grlić Radman sastao se potom s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimirom Dekovićem i predsjednikom Hrvatske građanske inicijative i zastupnikom u Skupštini Crne Gore Adrijanom Vuksanovićem. Ministar je potvrdio predanost i potporu Republike Hrvatske hrvatskoj manjini u Crnoj Gori te zahvalio njezinim predstavnicima na očuvanju kulturnog i povijesnog identiteta Hrvata. Nadalje, ministar je pozdravio nastojanja Crne Gore da uključe manjinske predstavnike u formiranje politike i programa. „Jako podržavamo Hrvate u Crnoj Gori i njihove zastupnike u parlamentu Crne Gore. Hrvati na ovim prostorima su primjer kako možemo raditi zajedno i možemo biti čimbenici europskih vrijednosti koje je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ostvarila“, izjavio je ministar.

U jezgri Kotora, ministar Grlić Radman obišao je i zgradu budućeg hrvatskog konzulata na kojoj su u tijeku radovi na rekonstrukciji.