Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Jeruzalem, 06. rujna 2020. - Ministar Grlić Radman započeo posjet Državi Izraelu susretom s hrvatskim franjevcima

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u sklopu službenog posjeta Državi Izraelu u nedjelju, 6. rujna 2020. godine, posjetio je sveta mjesta u Jeruzalemu i susreo se s hrvatskim franjevcima, koji služe u Kustodiji Svete zemlje, brinući o svetim mjestima, lokalnim kršćanima i hodočasnicima iz cijeloga svijeta.

Središnji dio hodočasničkog djela ministrovog posjeta Izraelu svakako je bio posjet Bazilici Svetoga groba, gdje se nalaze sveta mjesta Kalvarije i Isusova groba. Dobrodošlicu ministru Grliću Radmanu zaželio je gvardijan samostana Svetog groba fra Salvador Rosas Flores i fra Siniša Srebrenović, diskret Kustodije Svete zemlje i prvi sakristan u bazilici te član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. Braća franjevci obilazeći baziliku zajedno s ministrom govorili su o povijesnim i arheološkim činjenicama, kao i o teološkom značaju koje ova sveta mjesta čuvaju i prenose hodočasnicima i posjetiteljima.
U srdačnom razgovoru s domaćinima ministar Grlić Radman zahvalio je franjevcima na srdačnoj dobrodošlici. Istaknuo je predan i požrtvovan rad franjevaca od dolaska sv. Franje u Svetu zemlju pa do danas, uključujući pastoralnu brigu za hodočasnike i lokalne kršćane te rad u kulturi i na području obrazovanja. O tome govore i mnogobrojne škole koje vode franjevci, svjedočeći tako evanđeoske vrijednosti mira, dobrote, jednostavnosti i ljubavi prema svakom čovjeku.

Ministar je istaknuo i značajnu ulogu koju su tijekom povijesti Svete zemlje imali i hrvatski franjevci svih pet franjevačkih provincija (3 iz Hrvatske i 2 iz BiH), spomenuvši tako prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikolu Tavelića i fra Bonifacija iz Dubrovnika, koji je dao rekonstruirati samu kapelicu Isusova groba. Također je spomenuo i boravak sv. Jeronima u Svetoj zemlji te njegov prijevod Biblije na latinski.

Fra Siniša je upoznao ministra s hrvatskim projektima postavljanja kipa sv. Jeronima u crkvi Marijina usnuća na Sionu i kipa sv. Nikole Tavelića u samostanu sv. Franje "Ad Coenaculum" gdje je boravio sv. Nikola i gdje se časti uspomena na Isusovu posljednju večeru.

Ministar je posebno zahvalio današnjim hrvatskim franjevcima koji služe svim potrebitima na ovim svetim mjestima, nastavljajući tako plemenit rad ne samo hrvatskih već svih franjevaca svijeta.

Ministar je u pratnji fra Sandra Tomaševića, župnog vikara u Jeruzalemu i također člana franjevačke provincije iz Zagreba, posjetio i ostala sveta mjesta i znamenitosti Jeruzalema.