Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 24. srpnja 2020. - Ministar Grlić Radman: Vanjskopolitički prioriteti su ulazak u Schengen, eurozonu, OECD te jačanje položaja Hrvata u BiH, Srbiji i diljem svijeta

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak novinarima da Zagreb "ulaže velike napore" da se Hrvatska ukloni s nizozemske narančaste liste i uvjeren je da će ta zemlja preispitati svoju odluku.

Ministar Grlić Radman kaže da hrvatska diplomacija "ulaže velike napore" da se Hrvatska ukloni s nizozemske "narančaste" liste. "Sigurno da će Nizozemci preispitati svoju odluku i da će nizozemski turisti nastaviti svoj boravak u Hrvatskoj", uvjeren je ministar Grlić Radman.

Hrvatska je od utorka na nizozemskoj narančastoj listi zemalja zbog porasta slučajeva koronavirusa. Nizozemskim građanima se "snažno preporučuje" 14-odnevna samoizolacija po povratku u zemlju, objavile su tamošnje vlasti.

Schengen, eurozona, OECD vanjskopolitički prioriteti

Šef diplomacije novinarima je rekao prije sjednice užeg kabineta vlade da su hrvatski vanjskopolitički prioriteti u novom mandatu pristupanje Schengenu, OECD-u i ulazak u eurozonu koje hrvatski ministar opisuje "daljnjom integracijom u EU".
Kaže da ti procesi idu "ustaljenim pravcem" i nada se da će se to dogoditi u mandatu ove Vlade.
"Tu sam apsolutno optimističan. Ostvarit ćemo sigurno sve prioritete koje smo zacrtali. I naša su očekivanja realna", rekao je ministar Grlić Radman.
Dodao je da u novom mandatu Vlade treba pridati "veću pozornost neposrednom susjedstvu, položaju Hrvata u BiH, Srbiji" i svim područjima u kojima žive Hrvati.

Izvor: HINA/Vlada RH