Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 23. veljače 2021. - Ministar Grlić Radman sudjelovao na panelu o kršenju ljudskih prava povezanih s primjenom smrtne kazne

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 23. veljače 2021. godine, na panel raspravi na visokoj razini u virtualnom formatu na temu kršenja ljudskih prava povezanih s primjenom smrtne kazne. Panel se održava svake dvije godine, a ovogodišnja rasprava je bila usmjerena na mogući odvraćajući učinak smrtne kazne na stopu zločina.

Predsjednica Vijeća za ljudska prava Nazhat Shameem Khan predsjedavala je panelom, uvodnu riječ dala je visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet, a panelisti su bili ministar pravosuđa Čada Djimet Arabi, povjerenik Međunarodnog povjerenstva za borbu protiv smrtne kazne Tsakhia Elbegdorj, član Odbora za ljudska prava Christopher Arif Bulkan i profesorica kriminologije sa Sveučilišta Oxford Carolyn Hoyle.

Ministar Grlić Radman je u svom obraćanju ponovo istaknuo snažno protivljenje Hrvatske smrtnoj kazni te kontinuirano zalaganje za moratorij i u konačnici njezino globalno ukidanje. Izrazio je vjerovanje da primjena smrtne kazne nema odvraćajući učinak na počinjenje zločina. Posebno je naglasio mogućnost sudskih pogrešaka s nepovratnim posljedicama te izlaganje usmjerio na potrebu daljnjeg poboljšanja učinkovitosti pravosuđa, kao i na potrebu promjene percepcije javnosti o opravdanosti smrtne kazne.

Ministar je također izrazio zadovoljstvo pozitivnim globalnim trendom prema ukidanju smrtne kazne, vidljivim kroz rastuću potporu dvogodišnjim rezolucijama o smrtnoj kazni u okviru Vijeća za ljudska prava te Opće skupštine UN-a. U tom smislu, posebno je pozdravio pridruživanje Angole, Palestine, Kazahstana, Armenije i Virginije (SAD) Drugom fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, kao i potpuno ukidanje smrtne kazne u Čadu i Gvineji.

Hrvatska je početkom 2020. postala punopravnom članicom Grupe za potporu Međunarodnom povjerenstvu za borbu protiv smrtne kazne čije je sjedište u Madridu, Španjolska.