Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Bruxelles, 10. siječnja 2020. - Ministar Grlić Radman sudjelovao na izvanrednom sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na izvanrednom sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije, održanom zbog pogoršane sigurnosne situacije na Bliskom istoku i sjeveru Afrike.

Ministri su raspravili razvoj događaja u Iraku s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te situaciju u Libiji s posebnim predstavnikom glavnog tajnika UN-a za Libiju Ghassanom Salameom.

Kriza u Iraku ugrožava višegodišnje međunarodne napore u pravcu stabilizacije zemlje, uključujući i djelovanje Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a ključne za stabilnost Iraka.

Ministri su pozvali na smirivanje situacije te potvrdili snažnu potporu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Iraka, kao i predanost daljnjem zajedničkom radu u stabilizaciji zemlje.

Također su dali nedvojbenu potporu Sporazumu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa (JCPOA) i pozvali na njegovo poštivanje.

Izražena je i zabrinutost pogoršanjem sigurnosne situacije u Libiji. Ministri su pozvali sve uključene strane na dijalog te u tom smislu podržali nastavak berlinskog procesa i snažni diplomatski angažman visokog predstavnika za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella te razmotrili kako bi EU mogao pridonijeti pronalasku političkog rješenja libijske krize.