Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Ljubljana, 28. srpnja 2020. - Ministar Grlić Radman sa slovenskim ministrom Logarom u Ljubljani

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u utorak, 28. srpnja 2020. godine, sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžeom Logarom. Ministar Grlić Radman je istaknuo da je upravo za prvi posjet u novom mandatu izabrao Sloveniju, kako bi poslao jasnu poruku koliku važnost pridajemo odnosima s našim susjedom.

Ministri su se osvrnuli na svibanjski susret na graničnom prijelazu Kaštel-Dragonja te se složili kako je važno pokazati i u izvanrednom okolnostima da se nastavlja suradnja i razmjenjuju mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa.

Sugovornici su podsjetili na nedavno uspješan sastanak na temu borbe protiv koronavirusa, koji su održali premijeri Plenković i Janša. Složili su se pritom da je važno da stručne službe i nadležne institucije nastave surađivati kako bi se omogućilo nesmetano kretanje ljudi i što bolji protok roba u cilju potpore naših gospodarstava. "Hrvatska je nakon postupnog otvaranja granica u najkraćem mogućem roku osigurala jasan i pravodoban epidemiološki okvir za dolazak gostiju i obavljanje turističke djelatnosti te nas veseli dolazak slovenskih gostiju", naglasio je ministar Grlić Radman.

Ministar Logar je istaknuo da je integracija Zapadnog Balkana u Europsku uniju visoko na listi slovenskih prioriteta u drugoj polovini 2021. godine. Pritom je ministar Grlić Radman pozdravio prioritete trija Njemačka-Portugal-Slovenija te istaknuo da je Hrvatska spremna podijeliti svoja iskustva u predsjedanju Vijećem EU.

"Danas sam predstavio hrvatske napore za ulazak u eurozonu i Schengen - drago mi je da sam od slovenskog kolege čuo riječi potpore. Iznimno je važno za Europsku uniju da snažno i učinkovito štitimo i jačamo vanjsku granicu EU-a", naglasio je ministar Grlić Radman.

Govoreći o suradnji unutar europske obitelji, ministri su istaknuli zadovoljstvo jedinstvom i konstruktivnom suradnjom koju su premijeri Plenković i Janša pokazali na Europskom vijeću, gdje su se obojica borili za što više financijskih sredstva za jačanje i oporavak gospodarstava.