Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Rim, 12. studenog 2019. - Ministar Grlić Radman s talijanskim ministrom Amendolom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je 12. studenoga 2019. godine u službenom posjetu Talijanskoj Republici.

U Rimu se ministar Grlić Radman sastao s ministrom za europske poslove u Vladi Talijanske Republike Vincenzom Amendolom. U razgovoru su potvrđeni vrlo dobri susjedski odnosi, a talijanska je strana dala punu podršku hrvatskom ulasku u Schengen te pridruživanju eurozoni i OECD-u. Također su iskazali želju surađivati s Hrvatskom u realizaciji prioriteta njezinog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministri su razgovarali i o aktualnim europskim temama, poput Višegodišnjeg financijskog okvira, Brexita i proširenja Europske unije. U tom kontekstu, ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor u Europskom unijom o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za što se Hrvatska snažno zalagala. Ministar je upozorio na važnost svibanjskog summita EU sa državama zapadnog Balkana na kojem je nužno poslati jasnu i poticajnu poruku tim zemljama.