Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Stuttgart, 09. listopada 2019. - Ministar Grlić Radman s predsjednikom Vlade Savezne zemlje Baden-Württemberg Winfriedom Kretschmannom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u srijedu, 9. listopada 2019. godine u posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj. Ministar Grlić Radman posjetio je u Stuttgartu Hrvatsku katoličku misiju gdje ga je župnik Ivica Erceg upoznao s aktivnostima, postignućima i ciljevima misije. 

U sjedištu Vlade Baden-Württemberga, ministar Grlić Radman održao je sastanak s Winfriedom Kretschmannom, predsjednikom Vlade savezne zemlje Baden-Württemberg na kojem su istaknuti tradiocionalno vrlo dobri odnosi Hrvatske i Njemačke. Izraženo je zadovoljstvo odličnom suradnjom kroz aktivnosti Mješovite vladine komisije RH i Baden-Württemberga. Redovni sastanci održavaju se od 2004. godine, a obuhvaćaju područja rada poput gospodarstva, poljoprivrede, energetike, kulture, znanosti i obrazovanja.

Istaknuta je odlična suradnja unutar Strategije EU za dunavsku regiju, kojom će RH predsjedati 2020. godine, a gdje Hrvatska i Baden-Württemberg zajednički koordiniraju rad u području jačanja konkurentnosti poduzetništva i razvoja privrednih klastera te provode brojne specifične projekte.

Pozdravljena je intenzivirana suradnja između gradova prijatelja RH i Baden-Württemberga, poput Osijeka i Pforzheima, Nove Gradiške i Mengena, Rijeke i Karlsruhea, Vinkovaca i Kenzingena; gdje se održavaju izvrsna partnerstva u različitim oblicima.

„Mnogobrojna hrvatska zajednica u Baden-Württembergu most je za još bolju kulturnu i gospodarsku suradnju, izuzetno je organizirana i integrirana te sudjeluje u svim područjima društvenog života“, istaknuo je na sastanku ministar Grlić Radman.

Što se tiče gospodarske suradnje, sugovornici su složili da postoji prostor za dodatno intenziviranje odnosa i daljnja ulaganja u području IT sektora, proizvodnje strojeva i opreme, kao i autoindustriji.

Predsjednik Vlade savezne zemlje Baden-Württemberg gospodin Kretschmann pritom je istaknuo tvrtku Rimac Automobili kao izvrstan primjer suradnje dviju država. Baden-Württemberg je jedan od najznačajnijih vanjsko-trgovinskih partnera Hrvatske među njemačkim saveznim zemljama.

Na radnom sastanku sudjelovali su i državni tajnik Ministarstva gospodarstva RH Zdenko Lucić i državna ministrica Baden-Württemberga Theresa Schooper.