Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 24. veljače 2021. - Ministar Grlić Radman s banjolučkim biskupom Komaricom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je 24. veljače 2021. sastanak s biskupom Banjalučke biskupije Franjom Komaricom. Ovaj sastanak je bio tematski nastavak sastanka kojeg je banjalučki biskup Franjo Komarica održao 22. veljače 2021. s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

Tema sastanka bila je daljnja potpora Republike Hrvatske nastojanjima biskupa Komarice da se na području Banjalučke biskupije osigura ostanak i povratak Hrvata i katoličkih vjernika te time udahne novi život ovoj zasigurno najteže stradaloj katoličkoj biskupiji u Bosni i Hercegovini. Biskup je ministra Grlića Radmana upoznao s planovima revitalizacije jednog od najvažnijih vjerskih i kulturnih objekata u svojoj biskupiji - trapističkog samostana Marija Zvijezda i aktivnostima utemeljiteljskog odbora Europskog centra za mir, međureligijsku i međunarodnu suradnju „Marija Zvijezda“ u Banja Luci.

Biskup Franjo Komarica je na kraju sastanka zahvalio ministru na njegovom zalaganju za Hrvate u Bosni i Hercegovini te su se također složili kako je dobar položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini ulog u stabilnost i sigurnost same Republike Hrvatske.