Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 18. svibnja 2020. - Ministar Grlić Radman na video-konferenciji o obnavljanju turističkih aktivnosti, slobode kretanja i putovanja u EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 18. svibnja 2020. godine, na video-konferenciji ministara vanjskih poslova deset država članica Europske unije o turizmu na inicijativu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

Glavna tema video-konferencije bila je obnavljanje turističkih aktivnosti, slobode kretanja i putovanja u Europskoj uniji, slijedom smjernica i preporuka koje je objavila Europska komisija 13. svibnja 2020. godine.

Uzimajući u obzir da mnoge zemlje Europske unije imaju snažan turistički sektor, ministar Grlić Radman istaknuo je da se zalažemo za sustavnu i usklađenu reakciju svih država članica. "Nužan je postupan pristup, bliska koordinacija i dogovor između država članica EU kako bi se omogućila putovanja i otvaranje turističkih djelatnosti na način da se izbjegne rizik zaraze od COVID-19, poštujući načela proporcionalnosti i nediskriminacije", naglasio je ministar.

Također, ministri su pozvali sve poduzetnike u turističkom sektoru da uvedu potrebne mjere predostrožnosti kako bi se zaštitili gosti kada se ponovno uspostavi sloboda kretanja.

U organizaciji hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministri turizma će u srijedu, 20. svibnja 2020. godine, nastaviti razgovore o operativnoj provedbi smjernica i preporuka Europske komisije o obnavljanju turističkih aktivnosti, slobode kretanja i putovanja u EU.