Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Priopćenje

Zagreb, 24. rujna 2020. - Ministar Grlić Radman na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 24. rujna 2020. godine na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica Srednjoeuropske inicijative (SEI).

Tema sastanka bila je „Regija SEI-a - tranzicija u novo normalno“ te su razmijenjena mišljenja o novim perspektivama regionalne suradnje tijekom oporavka od pandemije, kao i potrebi jačanja ove Inicijative, prepoznajući važnu ulogu koju je odigrala pri suočavanju s krizom izazvanom COVID-19.

Ministar Grlić Radman istaknuo je kako iskustva na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u borbi protiv pandemije pružaju priliku za osvrt na učinjeno i raspravu o načinima poboljšanja suradnje u borbi s ovim izazovom u budućnosti. Pohvalio je nastojanja EU-a i regionalnih organizacija pri odgovoru na krizu.

„Na regionalnoj razini pokazali smo sposobnost učinkovite suradnje u najtežim okolnostima. Uspostava „zelenih“ tranzitnih traka za robu i medicinsku opremu, kao i pomoć pružena više od pola milijuna EU državljana pri povratku u svoje zemlje, samo su neki od uspješnih primjera naše prekogranične i regionalne suradnje. Uz to, važno je istaknuti uspostavu Zajedničke radne skupine u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u svibnju ove godine, koja uključuje ključne zdravstvene dužnosnike iz država članica SEI-a i služi kao strateška platforma za razmjenu informacija i iskustava“.

Ministar je potom podsjetio da je hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a aktiviralo mehanizam integriranog odgovora na političku krizu (IPCR) kao EU okvir za koordinaciju i međuresorne krize na najvišoj političkoj razini.

„EU i njegove države članice obvezale su se na globalni paket odgovora Team Europe u iznosu od gotovo 36 milijardi eura, kao potpora zemljama u borbi protiv pandemije. Jednako tako, EU je mobilizirala paket od preko 3,3 milijarde eura za države zapadnog Balkana, za zdravstveni sektor i potrebe socijalnog i gospodarskog oporavka. To dokazuje potrebu za suradnjom i zajedničkim naporima na međunarodnoj razini“, zaključio je ministar.

Sugovornici su istaknuli važnost komunikacije, solidarnosti, suradnje i uzajamnog pomaganja u razdobljima krize.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalni forum za suradnju u srednjoj i istočnoj Europi, osnovana 1989. godine u Budimpešti. Danas broji sedamnaest država članica, čija se suradnja odvija u tri dimenzije - međuvladinoj, parlamentarnoj i gospodarskoj. Trenutna država predsjedateljica je Crna Gora.